Karabuğday Buğday mıdır?

Karabuğday Buğday mıdır?
“Karabuğday bir tahıl türü müdür? “Karabuğday buğday mıdır?” gibi sorulara cevap bulmak için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Karabuğday ile Tanıştınız mı?

Bir diğer adı Greçka olan karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından, yaprakları pazıya benzeyen bir bitkinin tohumu. Topraklarımızda yüzyıllar boyunca genellikle hayvan yemi olarak kullanılmak amacıyla karabuğday üretimi yapıldıysa da son dönemlerde ona olan ilgi artarak çoğalmış, bu özel besin sofralarımızda da kendine bolca yer bulmaya başlamıştır. Biz de "Karabuğday Tahıl mı?” ya da "Karabuğday Nedir Nasıl Tüketilir?” sorularının sıkça ortalarda dolaştığı gıda piyasasında Siyez Evi olarak üstümüze düşen misyonu yerine getiriyoruz ve size bu eşsiz besinle ilgili önemli anekdotlar sunuyoruz. Hazırsanız başlayalım…
 

Karabuğday Buğday Değildir!

Nesli tükenmek üzereyken tekrar üretilmeye başlanan Karabuğday, bol lifli, düşük yağa sahip bir besin. Gluten intoleransı olan ya da glütenden uzak duran kişilerin buğdaya alternatif olarak tüketebilecekleri bu özel gıda zengin içerikleriyle göz dolduruyor. Protein deposu olması sebebiyle tokluk sağlayan ve diyetlerde özel bir yer hak eden karabuğday, magnezyum, potasyum ve kalsiyum içerikleri ile kötü kolesterolü kontrol altına alıyor, kan şekerini düzenliyor, kansızlığa bile iyi geliyor. Buğday ve türevlerinin kullanıldığı her alanda gönül rahatlığıyla kullanılan nam-ı diğer greçka, aslında bir buğday değil. Bunu duymak sizi şaşırttıysa şu detaya da kulak verin: "karabuğday bir tahıl değil”. Karabuğday aslında geniş yapraklı bir bitkinin tohumu; tahılla uzaktan yakından bir bağı yok. Ancak, tahıla mükemmel derecede alternatif olabilen özel bir gıda. Öyle ki, glisemik endeksi düşük ve bol lifli yapısı hazmı rahatlatarak hızlı bir sindirime katkıda bulunuyor. Ortaya çıkan enerjiyi yağ olarak depolamadan günlük koşuşturmalarınızda kullanmanızı sağlıyor, yani sizi dinç kıldığını da söyleyebiliyoruz. Çok hızlı büyüyen bir bitkinin tohumu olduğu için karabuğday üretiminde rant sıkıntıları ve verim kaygısı yok. Bu nedenle gübre, hormonal ilaç gibi takviyelerin kullanım ihtiyacı asla doğmuyor. Bu sayede genetiği korunmuş bir karabuğdaydan söz edebiliyoruz.
 

Karabuğdayı Nasıl Tüketmeliyiz?

Karabuğdayın en çok ekmeği tüketilse de karabuğday taneleri haşlanarak salatalarda, pilavda ya da çeşitli lapa yemeklerde kullanılabiliyor. Kiloyu koruma altına aldığı için diyet menülerinde yoğurtla birlikte bu taneler güvenle tüketilebiliyor. Karabuğday Unu ise makarna, kek, kurabiye, glütensiz ekmek yapımında iddialı bir seçenek. Ülkemizde satışı henüz yaygın hale gelmediyse de, karabuğday gevreği de sağlıklı bir kahvaltılık olarak en özel yeri hak ediyor.
 

Karabuğdayı Siyez Evi ile Keşfedin!

Karabuğday Ekmeği çeşitlerimiz, sağlıklı yaşamı benimseyenler için ideal bir besin. İncirli fındıklı üretilen Ekşi Mayalı Karabuğday Ekmeği, Karabuğday Kurabiyesi ve karabuğday unu içeren glütensiz ve şekersiz seçenekler, karabuğday kategorimizde beğeninize sunulmaktadır. Tamamen doğal ham maddelerden geleneksel yöntemlerle ürettiğimiz ürünleri Siyezevi.com.tr’den online olarak incelemeye başlayabilirsiniz.

Yükleniyor...
body whatsapp icon