Şeker Hastaları Hangi Ekmekleri Tüketmelidir?

Şeker Hastaları Hangi Ekmekleri Tüketmelidir?
Şeker hastalığından muzdarip kişilerin vücudu için riskli ya da sağlıklı olan besinleri iyi analiz etmesi gerekiyor. Neredeyse her gün tüketilen ekmek çeşitleri de bu konuya dahil. Detaylar yazımızda…

Şeker Hastalığı Nedir?

Beslenmeyle doğrudan ilişkisi olan şeker hastalığı, bilinen en eski hastalıklardan biri. Kan şekerinin kontrol edilememesinden doğan şeker hastalığı temelde pankreasın salgıladığı insülin hormonu eksikliğinden kaynaklanır. Konuyu biraz açarsak; pankreas bezindeki beta hücrelerinin miktar olarak azalması yeterli insülin salgılanmaması anlamına gelir. Bu durum, karbonhidrat, protein, yağ gibi vücuda enerji sağlayan kaynaklardan biri olan glikoz şekerinin insülin tarafından enerjiye çevrilmemesine sebep olur. Glikoz vücutta enerji olarak kullanılamadığında kan şekeri hücreler tarafından emilmez, yani gereğinden fazla şeker vücutta serbestçe dolaşmaya başlar. Bu da zamanla vücudun dolaşım sistemini tahrip eden, böbrekleri yoran, organ ve dokularda hasar meydana getiren şeker hastalığını yani diyabeti başlatır. Yoğun şekilde hissedilen açlık, bulanık görme, cilt döküntüleri, regl düzensizlikleri, aşırı yorgunluk, depresyon, enfeksiyona yatkınlık belirtileriyle seyreden şeker hastalığı, hipertansiyon, koroner kalp rahatsızlıkları, damar sertliği, beyin kılcal damarlarında bozulma gibi kritik hastalıklara sebep olur. Diyabette görülen enerji kaybı durumu hareketsiz yaşam, diyabet ilaçları ve sağlıksız beslenme ile birleşerek çoğunlukla obeziteyi doğurur. Yazımızın asıl konusu ise diyabeti önleyecek, diyabet tedavisini destekleyecek, semptomları minimuma indirecek doğru besinlere dikkat çekmek.
 

Diyabet ile Buğdayın İlişkisi

Şeker hastalığı, kaliteli bir yaşam sürdürmeyi zorunlu kılıyor. Kan şekerini kontrol altında tutmak için özel bir diyetin benimsenmesi şart. Kan şekerini yükseltme potansiyeli yani glisemik endeksi oldukça yüksek olan sakkaroz, glukoz gibi şekerler bu diyette elbette yer almıyor. Ancak, glisemik endeks oranlarına baktığımızda hesaba katılmayan bir gıdanın tüketimine hızla devam edildiğini görüyoruz; o da buğday.

Genetiği değiştirilmiş ve saflığını kaybetmiş olan modern buğdayın içeriğindeki amilopektin A bir karbonhidrat bileşeni. Bu bileşen kan şekerini hızlıca yükseltmekten sorumlu. Çünkü glisemik endeksi çay şekerinden bile fazla. Modern buğdayla üretilmiş bir ekmek yediğinizde 1 saat gibi kısa bir süre içinde kan şekeriniz yükseliyor. Pankreas beyinden aldığı direktifle kan şekerini düşürmek için insülin salgılamasını artırıyor. Düşen kan şekeri 2 saat sonra tekrar karbonhidrat alımını tetiklediği için vücut kısır bir döngüye giriyor. İnsülin üretimi kontrolsüz bir hale geldiğinde şeker hastalığı da kaçınılmaz oluyor. Üstelik şeker hastalığında diyetten çıkarılmayan buğday ekmeği, hastalığı sürdürmeye ve semptomları artırmaya devam ediyor. Kişi, ayarı bozulmuş bir insülin hormonu ve obezite ile baş başa kalıyor.
 

Şeker Hastaları Hangi Ekmeği Yemeli?

Diyabetikler "Şeker hastalığına hangi ekmek iyi gelir?” sorusuyla oldukça haşır neşir. Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor. Ancak çok özel bir tahıl çeşidi var ki genetiği bozulmadığı için modern buğdaylara göre en sağlıklı seçenek olarak kabul ediliyor, o da siyez buğdayı. Dünyadaki bilinir ismiyle: Einkorn. İçerdiği yüksek mineral, protein ve vitamin oranlarıyla sağlıksız sanayi buğdaylarından ayrılan siyez buğdayı kan şekerini aşırı yükseltmeden tam bir beslenme sunuyor. Siyez buğdayından üretilen Siyez Unlu Ekşi Mayalı Ekmek de en sağlıklı ekmek çeşitlerinden biriSiyezli ekmeklerin içerdiği dirençli nişasta, kan şekeri oranını dengeli ve kontrollü bir şekilde artırma özelliğine sahip. Üstelik soya unlu, mısır unlu ya da Hindistan cevizi unlu ekmeklere göre buğday ekmeğinin tadına en çok yaklaşan ekmek çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Siyez buğdayına daha yakından bakmak için Neden Siyez Buğdayı Kullanmalıyız? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Şeker hastaları için faydalı ekmeklerde 2. sıramızda Karabuğday Ekmeği var. Yağsız ve kalorisi düşük olan karabuğday yani Greçka, aslında bir buğday çeşidi değil. Bu nedenle şeker hastaları için ideal bir tahıl. Üstelik şeker hastalığında yıkıma uğrayan kılcal damarları güçlendirmede ve kanamayı azaltmada etkili. Karabuğdayın mucizevi şifaları için daha önce kaleme aldığımız "Karabuğday Buğday mıdır?” blog yazımızı okumanızı öneriyoruz.

En Sağlıklı Ekmek Çeşitleri Siyez Evi’nde…

Şeker hastalarının ve sağlıklı hayata gönül veren tüm bireylerin diyetinde bulunması gereken en faydalı Artizan Ekmekler Siyez Evi dünyasında yerini alıyor. Vücudun ihtiyacı olan temel vitamin ve mineral oranlarını karşılayan, kan şekerini dengeleyen, yoğun lifli yapısıyla tok tutarak formda kalmaya yardımcı olan Siyez Evi Ekmekleri, lezzetleriyle damağınızı, uygun fiyatlarıyla da kalbinizi fethetmeye kararlı.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...