Urfa Karacadağ eteklerinde bulunan Göbeklitepe’ de bulunan şu ana kadar yapılan kazılarda yabani buğday türü olarak (en ilkel 2n14 kromozomlu)siyez buğdayı taneleri bulunmuştur. Kültüre alınan en eski buğday türlerinden olan siyez buğdayının Göbeklitepe’ deki kalıntıları bitkinin o dönemde evcilleştirilmediğini gösteriyor.

Kazıda rastlana tek tahıl siyez buğdayının yanında bulunan iki gıdanın da badem ve fıstığa ait olduğu bildirildi. İnsanlar, buğday ekerek geçimlerini sağlamayı öğrendiklerinde göçebeliğe gerek kalmadan medeniyetler kurabilmişlerdir.

• Siyez buğdayının yetiştirme yöntemleri Göbeklitepe’ den Balkanlar’a ve Doğu Avrupa’ya hızla yayıldı.

• Siyez buğdayı asla hibritlenmedi ve genetiği ile oynanmadan günümüze kadar ulaştı.

• 12 000 yıl önce siyez buğdayını işlemeyi keşfeden atalarımızın İlk ekmeği de siyez ekmeği oldu.

• Atalarımızdan yadigar, en saf ve sağlıklı buğday olarak günümüze ulaştı.

• Günümüzde siyez buğdayı yıllardır Kastamonu topraklarında ekimi aralıksız yapılarak adaptasyonunu sağlamıştır.

• Coğrafi işaretini almıştır ve geniş alanlarda ekimi yapılarak ekim ve tüketimi yaygınlaştırılmaya devam edilmektedir.
 

 

Geçmişten Geleceğe; Şifa

Atalık tohuma sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır.
Yükleniyor...