Merhabalar, ben Kastamonulu bir diyetisyenim.

 

Siyez ile aynı topraklarda doğdum ve büyüdüm. Memleketimde yetişen siyezin lezzetini ve içeriğini bilerek gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliyor olmaktan dolayı gurur duyuyorum.

Modern buğdaya kıyasla siyezi öne çıkaran özellikler neler?

• Bilinen 12.000 yıl önce bu coğrafya da yetiştirilmeye başlandığıdır.

• Nuh’un tatları olarak da bilinen Presidium’a Türkiye’den seçilen ilk ve tek üründür.

• Vitamin ve mineral içeriği modern buğdaya göre çok daha yüksektir.

• Fenolik bileşik, karotenoid, tokoferol içeriği ile yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Hücre yapısını korur, yaşlanmayı geciktirir.

• Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

• Glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle tok tutma özelliği vardır.

• B1, B2, B5, B6, B7, B12 vitaminlerini içermesinden dolayı sindirim ve sinir sistemi için hayati öneme sahiptir.

• Kolesterol içermez.

• Posa/lif bakımından zengindir.

• İçerdiği folik asit ve demir içeriğinden dolayı, çocuk ve hamile kadınların önemli gıda maddesidir.

• Kalsiyum, çinko, bakır, selenyum içeriği modern buğdaya göre çok fazladır.

• Lutein ve beta karoten içeriği ile göz sağlığımıza iyi gelmektedir.

• Gliadin ve glüten içeriği modern buğdaya göre daha düşüktür.
 

Sevgilerimle,
Uzman Klinik Psikolog Uzman Diyetisyen Fitoterapi Uzmanı

Merve Öz

 

Yükleniyor...