SİYEZ EVİ KİMDİR?

Kastamonu'da öğretmen bir babanın üç çocuğundan 2.kızı olarak, köydeki okulda ilk ilkokulu okumamla köy hayatını tanıma fırsatı buldum.

15 yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra eşimin işlerine destek olmak için öğretmenliği bırakıp, kendi işlerimizde eşimle birlikte çalıştım.

1987 yılından beri eşimle İstanbul'da çalışmaktayken 2006 yılındaki Kastamonu gezimizde Sümerbank'ın kapanıyor olduğunu öğrendik. Sümerbank bizim dönemimizde cumhuriyetimizin ilk yıllarında kurulan ve tüm Türkiye'de şubeleşen, birçok ihtiyaçlarımızı karşıladığımız (tekstil, ayakkabı, züccaciye, halı vb.) devlet mağazasıydı. Anıları çoktu. Biz de bu ismi ileride ülkemizin değerli ürünleriyle yaşatırız düşüncesiyle, bazı sektörleri de kapsayan isim hakkını tescillettik.

10 yıl aradan sonra bir televizyon kanalında sevgili Güven İslamoğlu, Kastamonu'daki siyezi anlatıyordu. Bu programdaki Siyez Buğdayı ve Sümerbank ismi kafamda birleşerek bende bir uyanışa sebep oldu. Göbeklitepe'de bulunan ve Kastamonu'da 12.000 yıldır ekimi yapılan bu buğdayla, ata topraklarıma olan borcumu ödeyecektim. Çok heyecanlıydım. Ata topraklarına dönüp, ata tohumu olan siyez buğdayının üretimini yaygınlaştırarak emeklilik dönemimde yaşamıma değer katacaktım.

2017 yılında, 52. yaşımda İstanbul'dan Kastamonu'ya giderek, Sümerbank Gıda A.Ş.'yi kurarak kiraladığım konakta Siyez Evi markasıyla çalışmalara başladım. Yaklaşık 140 çiftçiyle birlikte çalışarak sözleşmeli tarım modeliyle ekilmeyen topraklarda siyez buğdayının üretimine başladık.

Siyezin ekimi, hasadı, nakliyesi, depolaması, işlemesi ve paketlemesinin en doğru şekilde olması için çok araştırma yaptık ve tüm süreçleri en doğru şekilde uygulamaya özen gösterdik.

El de edilen siyez buğdayından, bulgur, dövme, ezme, un ,makarna, erişte ,tel şehriye, tarhana ve bebe tarhana gibi farklı lezzetler üreterek siyezi tümsofralarla buluşturduk.

Siyez buğdayını tanıtıp, herkese tattırmak için fuar, festival, şenlik vb. etkinliklerde yer aldık. Üniversitelerin gastronomi bölümleriyle, şeflerle, beslenme uzmanlarıyla siyezi buluşturduk. Birlikte yeni reçeteler oluşturduk. Böylece ekimini yaygınlaştırdığımız ürünümüzü yeni reçetelerle taçlandırarak damaklardaki hafızayı canlandırdık. 

Siyezin gerçek tadının ve özelliklerinin tamamının bilinmemesinden dolayı ona mutfaklarda çok yer verilmediğini gördük. Bu nedenle İstanbul Koşuyolu'nda fırın cafemizi açtık. Burada %100 Siyez Unumuzla ürettiğimiz Ekşi Mayalı Ekmek çeşitlerimizi, poğaçalarımızı, simitlerimizi üretmeye başladık. Başlarda şeflerimiz glüteni düşük olduğu için %100 siyez unuyla üretim yapmakta zorlandılar; ancak reçeteleri yeniden yorumlayarak hem lezzete hem de sağlığa hep birlikte kolayca ulaştık. Artık Koşuyolu Caddesi'ni Kastamonu Siyez Buğdayının misss gibi kokusu sarıyordu. Daha sonra misafirlerimizin yoğun istek ve ilgisiyle siyez unlu ama şekersiz fit kurabiyeler, kekler, tartlar, vegan seçenekler hazırlamaya başladık.

Son dönemde glütensiz beslenme tercihleri artınca menümüze glütensiz ekmekleri, kurabiyeleri ve kekleri de ekledik. Hatta leziz tariflerimiz arasında mantı ve çiğ börek çeşitleri de bulunmakta. Kafemizde ise sağlıklı, az ve öz kahvaltı seçeneklerimiz de gün boyu servis edilmekte.

Siyezevi.com.tr adresimizde de e-ticaret yoluyla ürünlerimizi tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Sizlerle birlikte, atalarımızdan miras kalan siyezi ve bazı yerel çeşitlerimizi tekrar keşfetmeyi istiyoruz . Sizler de evinizde siyez buğdayına yer vererek ve geleneksel tariflere modern bir dokunuş yaparak sofralarınızı bu özel buğdayla tanıştırabilirsiniz. Üstelik yerel ürün tercihinizle üreticimize destek olmuş olacaksınız.

Unutmayalım! Atalık tohuma sahip çıkmak geleceğe sahip çıkmak demek. 12.000 yıldır çok şey değişti; ancak siyez buğdayı değişmeden günümüze kadar ulaştı. Onun bu çabasını gelecek nesillere taşımak da bizim görevimiz. 

Biz, çiftçilerimizle üretim yaparken bir yandan da gelişen ekibimiz, gıda mühendisimiz ve şeflerimiz ile birlikte yeni reçeteleri Üretim Evi'mizde deneyip sürekli olarak yeni ürünler çıkartmaktayız.

      Tüm bu çabalarımıza gösterdiğiniz yoğun ilgiden dolayı minnettarım...

Siyez Evi Kurucusu

SEVİM ÖZSOY

SİYEZ EVİ'NİN HEDEFLERİ

  • Günümüz buğdayının atası olan Siyez Buğdayını başta ülkemiz olmak üzere tüm Dünya’ya en doğru biçimde tanıtmak.
  • Yoğun kimyasal girdi kullanımı (zirai ilaç ve kimyasal sentetik gübre) sonucu kirlenen toprakların ıslah edilmesi için bölgede organik tarımı başlatmak.
  • Türkiye’nin organik sertifikalı siyez ihtiyacının büyük bölümünü anayurdu olan Kastamonu’da ürettirip diğer illere göndermek.
  • Yörenin kendisine özgü değerlerine sahip çıkarak unutulmaya yüz tutmuş olanları tekrar canlandırmak.
  • Siyez Evi’ni bir ticarethane olarak görmenin ötesinde burayı bölgeye ve insanlara dönük çeşitli projelerin geliştirildiği, kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir akademi olarak işletmek.
  • Yaşamın kaynağı olan geleneksel tohuma sahip çıkmak, ata tohumu korumak ve çoğaltmak.
  • Bölgenin sahip olduğu olanakların analizini yaparak faydalı olacakların uygulayıcısı olmak.
  • Bölgenin koşullarına uygun olan eko-turizmin gelişmesine katkı sağlamak.
  • Bölgenin etnik ve kültürel yapısını bozmayacak şekilde bölgeye uyumlu yenilikler getirmek.
  • Siyez buğdayı ürünlerinin en kalitelisini üretmek ve büyük şehirlere kadar kalitesini kaybetmeden ulaşmasını sağlamak.
  • Verimi yükseltmek için kaliteyi düşüren çalışmalardan uzak durarak doğaya, insana ve geçmişe saygılı güvenilir üretim yapmak ve yaptırmak.
  • Yılların getirdiği bilgi birikimini yöre halkı ile paylaşmak. Öğretirken öğrenmek...
  • Köylerden kente göçü tersine çevirme yönünde ciddi adımlar atarak bölgede yeni istihdamlar oluşturmak.
Yükleniyor...
body whatsapp icon