Siyezli Tarifler İçin Önemli Püf Noktaları

Siyezli Tarifler İçin Önemli Püf Noktaları
Glüten oranı az olan siyezli mamullerin ve yemeklerin, tam kıvamında pişmesini, pişerken kabarmasını ve pofuduk yapıya sahip olmasını sağlamak için bazı püf noktalarını sizin için derledik.

Siyez Unlu Tarifler Nasıl Hazırlanır? Nasıl Pişirilir?

Siyez ürünleriyle yaptığınız pişirmeler siz ve aileniz için yapabileceğiniz en sağlıklı beslenmeyi sağlar. Ancak siyez buğdayında bulunan ve sindirimi rahatlatan sağlıklı özelliklerin, Siyez Pişirme sürecinde bizleri biraz yorduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli sebebi siyezin glüten oranının modern buğdaya göre oldukça az olmasıdır. Glüten bileşiği, unlu mamullere kıvamını veren ve onların istenilen derecede kabarmasını sağlayan bir bileşiktir. Bağırsakları oldukça yoran bu yoğun kıvamlı, hazmı zor bileşenin siyezde az bulunması bağırsak florası için oldukça iyidir. Ama bu az olan oran, siyezi pişirme aşamasında detaylara daha fazla dikkat etme gerekliliğini doğurur. Bu nedenle bazı püf noktalarını takip ederek siyezli gıdalarınızı tam kıvamında, daha puf puf, daha ağızda dağılan ve mis kokulu şekilde pişirebilmeniz mümkün hale gelir. Biz de butik fırınımızda sıkça kullandığımız bazı pratik pişirme bilgilerini yazının devamında sizlerle paylaşıyor olacağız. Ama önce siyez unundan neler yapabileceğinize kısa bir göz atmamız gerek. Siyezli mamullerin ve gıdaların çeşitliliğine inanın sizler bile inanamayacaksınız.
 

Siyez Unu Nasıl Kullanılır?

Siyez ununda beyaz unlara oranla %50 daha az glüten bulunur. Bu glüten, siyez buğdayı Atalık Buğday çeşidi olduğu ve binlerce yıldır genetik değişime uğramadığı için bağırsakların rahatça sindirebileceği özelliktedir. Ama glüten oranının azlığı pişirme sürecini biraz zorlaştırabilir. 

Siyez Unu ile yapılan en popüler gıda, siyez unlu ekmektir. Bunların yanı sıra siyezli dövme, siyez bulguru, siyez eriştesi, siyez makarnası, siyez simitleri de günümüzde oldukça yaygındır. Bunların yanı sıra biz Koşuyolu’ndaki fırın cafemizde herkesi mutlu eden farklı birçok siyezli lezzete de hayat vermiş durumdayız. Siyezli Kurabiyeler, çörekler, bisküviler, siyezli dolmalar, sarmalar, siyezli çıtır krakerler gibi lezzetlerimiz siyez ununun sağlığıyla ideal atıştırmalıklara dönüşmekte. Eğer siz de evinizde bu sağlıklı yiyecekleri pişirmek ve lezzetlere lezzet katmak isterseniz aşağıda sunacağımız pişirme ve hazırlama önerilerine sadık kalmanızı öneririz.
 

Siyezli Tariflerde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Siyezli tariflerinizde malzemelerin oranlarına mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Tarifte kullanılan bardak, kaşık, ölçü kabı gibi araçlar değişse de gramajlar her zaman doğruyu söyler. Bunun için bir mutfak tartısı edinmenizde yarar var. Siyez unu beyaz una göre daha sıkı yapıdadır, bunun için beyaz unda kullandığınız sıvı miktarlarını %5 gibi bir oranda artırabilirsiniz. Siyez unu sıvıları yavaş emmektedir. Bu nedenle size cıvık gelen karışıma sürekli olarak un ekleme fikrini aklınızdan çıkarın. Hamurunuzu yavaş ve yumuşak hareketlerle karıştırın; karıştırmalar sırasında minik aralar vererek hamurun dinlenmesini sağlayın. Hamurunuzun yapışkan olduğuna emin olun ve onu aşırı yoğurmaktan ya da mikserle karıştırmaktan kaçının. Çünkü aşırı yoğurmalar siyezdeki az olan glüteni geliştirmeye ya da onun pişerken kabarmasına yardımcı olmayacaktır. Siyez unu kullanıcılarının en çok sorduğu soruya da burada yer vermek isteriz: Siyez Unu Kabarır mı? Modern unlardaki katkı maddeleri ve yüksek glüten oranları düşünüldüğünde elbette siyez unu ona göre daha az bir kabarma vadeder, ancak bu kabarma idealdir. Siyezde bulunan glütenin az olması sebebiyle gıdalarınızı kısa sürelerde pişirmek ve hamurun sadece %40 - %50 oranında kabarmasına izin vermek her zaman en iyisidir. Daha fazla kabaran hamur bir süre sonra hızlıca söneceği için kararında bir kabarma sağlanmalıdır.

Siyezli ekşi mayalı tariflerinizde hamurun aşırı mayalanmasına izin vermemenizi öneririz. Mayalanma bitince hamurunuzu iyice gözlemleyin. Bunun için parmağınızla hamurunuza hafice bastırın, hamur eğer geri dönüyorsa pişirmeye hazır halde demektir.

Siyez Buğdayı, modern buğdaydan daha az nişasta içerir. Bu nedenle siyezli atıştırmalıklarınıza, özellikle kek ve kurabiye tariflerinize fazladan bir adet yumurta ya da yumurta akı eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu eyleminiz, genel dokunun iyi bir kıvam almasına yararken sert bir ürün pişirmenize engel olacaktır. Cupcake ya da brownie tariflerinizde de karışımlarınızı daha düşük hızlarla ve yumuşak hareketlerle hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Siyez Bulguru ile pilavlar, salatalar ya da mezeler hazırlamanız mümkün. Burada Siyez Bulguru Pişirmenin Püf Noktaları için de bilgi vermek gerekirse 1 bardak siyez bulgurunu 2 bardak kaynar suyla ıslatarak işe koyulabilirsiniz. Siyez bulgurlu kolay bir pilav tarifi için için süzdüğünüz bulgurları 2 yemek kaşığı zeytin yağıyla kavurarak, üzerine bir bardak su, sebze ve baharatlar ekleyerek pişmeye bırakabilirsiniz. Bilmeniz gereken önemli bilgilerden biri de 1 su bardağı siyez bulgurunun yaklaşık 4 kişilik porsiyona denk gelmesidir. Siyez ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak ve pişirme detaylarını görmek için sitemizi ve Siyez Evi’nin Instagram hesabını takip edebilirsiniz. Bol siyezli günler dileriz… 

 

Yükleniyor...
body whatsapp icon