Neden Öğünlerimizde Siyez Ekmeği Tüketmeliyiz?

Neden Öğünlerimizde Siyez Ekmeği Tüketmeliyiz?
Neden öğünlerimizde Siyez Ekmeği tüketmeliyiz? Siyez ekmeğinin sağlık açısından birçok faydaları ve bilinmeyenlerine değiniyoruz..

Neden öğünlerimizde Siyez Ekmeği tüketmeliyiz? Siyez ekmeğinin sağlık açısından birçok faydalarına ve bilinmeyenlerine değiniyoruz. Avcı-toplayıcı dönemle başlayan insan ile buğdayın ilişkisi yerleşik düzene geçişle birlikte vazgeçilmez boyuta ulaşmıştır. İnsanlık tarihinin önemli parçalarından birisi olan ekmek de buğdaydan yapılır. Binlerce yıldır olduğu gibi şu an da sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek farklı çeşitlerde kullanımımıza sunulmuştur. Tercihlerimize ve damak tatlarımıza göre seçtiğimiz ekmeğin çeşitlerinden bazıları tam buğday ekmeği, ekşi mayalı ekmek, siyez ekmeği ve beyaz ekmektir.

Günümüzde satış hacmine en çok sahip olan ve en çok üretilen ekmek, beyaz ekmektir. Buğdayın öğütülmesi sırasında besin değeri yüksek olan ruşeym ve kepek kısımlarının ayrılması sonucu elde edilen beyaz un ile yapılır. Besin değerinin düşüklüğü ve sağlığa olan direkt etkilerinden dolayı tüketilmesi tavsiye edilmez. İnsanların tükettiği ekmeği sağlık ve besin değeri açısından sorgulaması bizi ‘Neden öğünlerimizde siyez ekmeği tüketmeliyiz?’ sorusunun cevabına götürür. 

En Doğal Ekmek: Siyez Ekmeği

Üretimin kitlelere seri bir şekilde ve kar odaklı yapılmasının tohumların besin değerlerini kaybettirdiği su götürmez bir gerçektir. Binlerce yıllık serüvene sahip olan buğday da bu gerçekle yüzleşmiştir. Buğdayın besin değerini kaybetmeden öğütülmesiyle elde edilen un yerini daha kolay işlenebilir beyaz una bırakmıştır. Bir beslenme alışkanlığı olan ekmek beyaz unun kullanmasıyla vücuda zararlı bir ürüne dönüşmüştür. İşte böyle bir gerçek ile karşılaşan insanlık kendini daha doğalı aramaya yönlendirmiştir. Binlerce yıllık tarihiyle en eski atalık tohum olan ve hiçbir şekilde değişmeyen siyez buğdayı insanlığın aradığı doğallıktır. Dünyada Einkorn olarak isimlendirilen siyez buğdayından yapılan siyez ekmeği de en doğal ekmektir. Ekmeğin vazgeçilmez bir besin olması ve bu doğallığın sağlık üzerindeki etkisi ‘‘Neden öğünlerimizde siyez ekmeği tüketmeliyiz?’’ sorusunun cevabıdır.

Siyez Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

1-) Siyez Ekmeği Besleyici ve Sağlıklıdır

Siyez ekmeği besleyici ve sağlıklıdır. Ülkemizin üst sıralarda kendine yer bulduğu obezite oranları, tükettiğimiz beyaz ekmek oranıyla da orantılı olması şüphesiz ki tesadüf değildir. Beyaz ekmeğin içerisindeki yüksek glisemik endeks daha hızlı acıkmamıza ve fazla miktarda tüketmemize sebep olur. Siyez ekmeği içerisinde bulunan yüksek protein, lif, vitamin ve mineral zenginliğiyle sağlıklı beslenmek konusunda en büyük destekçimizdir. Beyaz ekmeğin aksine içinde bulundurduğu düşük glisemik endeks doyma hissi yaratır. Hem doyurucu hem de besleyici olmasının yanı sıra aynı zamanda sağlıklı olması de her öğünde siyez ekmeği tüketmemizin sebeplerinden biridir.

2-) Siyez Ekmeği Sinir ve Sindirim Sistemini Korur

Neden her öğünde siyez ekmeği tüketmeliyiz sorusunun bir diğer cevabı da sinir ve sindirim sistemimizi korumaktır. Siyez ekmeği yüksek lif miktarı ile sinir ve sindirim sistemi dostudur. Bakliyatlarda bulunan ve emilimi zorlaştıran asitler siyezde yoktur. Mideyi rahatlatır, sindirim sistemini korur. İçerisinde bulundurduğu B vitaminleri ve antioksidan değerleriyle hücre yapısını koruyan siyez ekmeği, bağırsak kanserine karşı da oldukça koruyucudur. Radyasyona karşı dayanıklı olan siyez buğdayı bu sayede kanserojen bir bitki olmaktan da kendisini korumuştur.

3-) Siyez Ekmeği Kalp Dostudur

Dünyadaki ölümlerin yaklaşık %30’unun kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığı bilinmektedir. Özellikle fast-food sektörünün artmasıyla da orantılı olan kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinden bir tanesi de kolesteroldür. İnsan vücudunun da ürettiği kolesterol endokrin sistem ve sindirim sisteminde birtakım görevlere sahip olan yağ benzeri bir maddedir. Yüksek miktarda alınan kolesterol damar duvarlarına yapışarak damar tıkanıklıklarına sebep olur. Kolesterol miktarının sıfır olduğunu bildiğimiz siyez ekmek içerisindeki posa/lif ile de kandaki yağ miktarını dengeler. Her öğünde siyez ekmek tüketmek kalp ve damar hastalıklarından korunmanın önemli yollarından biridir.

4-) Siyez Ekmeği Gelecek Nesillerimizi Korur

Annenin gebelik süreci boyunca tükettiği besinler plasenta yoluyla doğrudan bebeğe geçer. Bu nedenledir ki hamilelik sürecinde annenin sağlıklı beslenmesi hem kendi hem de bebeği içindir diyebiliriz. Gebelik süreci içerisinde sağlıksız ve yetersiz beslenen bebeklerin hastalanma oranlarının anlamlı bir şekilde yükseldiği görülmüştür. Anne karnında sağlıksız ve yetersiz beslenmeye maruz kalan bebek, anne sütüyle de maruz kalmaya devam etmektedir. Yetersiz ve sağlıksız beslenme anne sütünü azalttığı gibi sütün besin değerini de düşürmektedir. Siyez ekmeği içerisinde bulundurduğu folik asit ve yüksek vitaminli yapısıyla dikkat çekmektedir. Her öğünde siyez ekmek tüketmek anne sütünün miktarını ve besin değerini yükseltmektedir. Siyez ekmek tüketmemizin bir diğer sebebi de gebe kalmak isteyenler için eşsiz bir besin olmasıdır.

Neden Siyez Ekmek Tüketmiyoruz?

Üretimin arttırılmak ve kolaylaştırılmak istenmesiyle buğdayın genetiği değiştirilmiştir. Kolay işlenmesi ile fire ihtimalini düşüren üretici aynı zamanda kar marjını da yükseltmiştir. Kar marjı yükseldikçe, üretilen buğday ürünlerinin niteliği de bir o kadar düşmüştür. Bir başka boyutta tohum üreticisinin karını da gözeten bu buğday, sürekli bir şekilde temin edilmek zorundadır. Üreticilerin karını koruduğu bu sistemden en çok zararlı çıkan tüketicilerdir. Üreticilerin yanı sıra tüketici de kendini koruduğunu sanarak davranır. Hem maddi anlamda ucuz olduğu hem de kolay bulunabildiği için beyaz ekmek tüketmek insanları dolaylı yoldan vazgeçmek istemedikleri paralarından eder. Oysa ki sağlığınızı düşündüğünüzde siyez ekmeğine ayıracağınız bütçe sizi yormayacaktır. Cebimize kar kalan bozulmamış sağlığımız olur. Bu nedenlerle her öğünde siyez ekmek tüketmeliyiz.

Siyez Ekmeğine Nasıl Ulaşabilirim?

Ülkemizde özellikle Kastamonu ilimizde yetiştirilen siyez buğdayı, Anadolu topraklarına has bir buğdaydır. Ekimi desteklenen siyez ununu ‘‘Siyez Evi’nden’’ tedarik edebilirsiniz. Siyez ekmeği yanı sıra siyez bulguru, siyez makarnası, siyez simitleri ve çocuklara özel ürünleriyle siyez ununun çeşitli formlarını da tüketebiliriz. Aynı zamanda siyez ununu kolay bir şekilde tedarik edip evde ekmek yapmamız da mümkündür. Bu bizi hem daha doğal hem de daha sağlıklı hayata sokacaktır.

Neden her öğünde siyez ekmeği tüketmeliyiz sorumuzun cevabını oldukça farklı şekillerde inceledik. Hem sağlığımızı korumanın hem de cebimizi korumanın önemli olduğu bu süreçte bizler de her öğünde siyez ekmeği tüketmeliyiz.

Yükleniyor...