Siyez Unu Nedir? Siyez Ununun Faydaları Nelerdir?

Siyez Unu Nedir? Siyez Ununun Faydaları Nelerdir?
Siyez unu, sahip olduğu zengin mineraller ve vitaminler ile oldukça besleyici bir gıdadır. Siyez buğdayı, günümüzde sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından özellikle tercih edilmektedir.

Siyez Unu Nedir? Siyez Ununun Faydaları Nelerdir?

Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayı, tarihteki ilk ekili tahıl türlerinden birisidir. Siyez buğdayının ilk olarak Güneydoğu’da bulunan Şanlıurfa Karacadağ’da yetiştirildiği düşünülüyor. İlk olarak siyez buğdayına Hititçe bir kelime olan "Zız” adı veriliyor. Fakat bu isim zaman içerisinde siyeze dönüşüyor. Bazı bölgelerde siyez buğdayına "Kaplıca” adı veriliyor. Günümüzde siyez buğdayı en çok Kastamonu bölgesinde yetiştiriliyor ve hatta Kastamonu siyezi olarak anılıyor. Dünyada ise Einkorn olarak tanımlanıyor. Siyez buğdayını farklı kılan en büyük özellikler; protein ve karotenoidler açısından modern buğdaylara göre daha zengin olması. Ata tohumlarından biri olan bu eski buğday taneleri daha az glüten içeriyor ve glüten zincirleri daha kısa oluyor. Günümüzdeki buğdayların genetiği neredeyse her yıl değişirken, siyez buğdayının genetiği hiçbir şekilde değişime uğramamış durumdadır. Siyez buğdayını ve bu buğdaydan elde edilen siyez ununu farklı kılan şey de tam olarak Siyez'in bu özelliği! Son yıllarda sağlıklı yaşamak isteyenler siyez ununa büyük ilgi gösteriyor. Uzmanlar da sağlıklı beslenmek isteyen kişilere sıklıkla siyez ununu tavsiye ediyor. Ekmek yemeyi sakıncalı gören uzmanlar, siyez unu kullanılarak yapılmış ekmekleri salık veriyor.  

   

Siyez Buğdayını Diğer buğdaylardan Ayıran Özellik  

Siyez buğdayını modern buğdaylardan ayıran en temel özellik; geçmişinin 12 bin yıl önceye dayanması ve atalık bir tohum olması. Siyez buğdayını bu denli önemli yapan diğer bir özellik ise; bu buğdayın genetik yapısının neredeyse daha önce hiç değişmemiş olması. Siyez buğdayının genetik yapısının hiç değişmemiş olmasının pek çok farklı avantajı oluyor. Buğday ekilmiş bir tarlaya baktığınızda siyez buğdayı kendini hemen belli ediyor. Siyez, tek başakçıklı ve sık kavuz yapısıyla diğerlerine oranla bir hayli ayırt edilebilir bir buğday türü. Siyez buğdayında bulunan sık kavuz yapısı, hastalıklara ve zararlılara karşı geliştirerek genetik açılım göstermemesini sağlıyor. Böyle bir buğday türünden elde edilen un da buğdayın özelliklerini taşıyor. Tıpkı siyez buğdayı gibi siyez unu da oldukça sağlıklı ve faydalı bir gıda ürünü. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek siyez ununun zengin besin değerinden kaynaklanan faydalarını görüntüleyebilirsiniz: 

  

Tip 2 Diyabete Yakalanmanızı Geciktirebilir  

Çağımızda endüstriyel gıdalar nedeniyle Tip 2 Diyabet neredeyse herkeste görülebiliyor. Çünkü modern gıdaların büyük bir çoğunluğu GDO’lu tohumlarla hazırlanıyor. Dünyadaki çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmalara göre; siyez unu diyabet gelişimin önlenmesini veya geciktirilmesine eşdeğer glukoz ve yağ metabolizmasına bağlı hücre üretimini azaltır. Siyez buğdayı diyeti yaptığınızda, Tip 2 Diyabete daha geç yakalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra siyez ununun glisemik indeksi beyaz unun glisemik indeksinden daha düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler. Bu nedenle kan şekerinizi aniden yükseltmez. Siyez unuyla yapılan ekmek beyaz ekmek gibi kısa süre içerisinde sizi acıktırmaz ve tok hissetmenizi sağlar. Bu nedenle doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak siyez ununu diyabet rejim planınıza ilave edebilirsiniz.  

  

Siyez Unu Kilo Vermeye Yardımcıdır  

Siyez unu içeriğinde bol miktarda lif ve protein barındırdığı için metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olabilir. Böylece, kilo vermek sizin için daha kolay olabilir. Düzenli çalışan bir sindirim sistemi, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin anahtarlarından biridir. Siyez unu içeriğinde bulundurduğu lif ve protein sayesinde sindirim sisteminizin düzenlenmesinde yardımcı bir rol oynayabilir. Siyez kepekli diyet lifleri ile sarılı olduğu için proteinler ve doymamış yağ asitleri, fruktanlar, çinko ve demir gibi elementler yönünden zengindir. Bu elementler pek çok antioksidan bileşiğiyle bir konsantrasyon sağlar. Bu konsantrasyon ise siyez ununun besin değerine katkıda bulunur. Bu nedenle siyez unu kilo verirken kullanılabilecek en iyi gıdalardan biridir. Tüm bunların yanı sıra, Siyez obezite riskini azaltabilir.  

  

Siyez Ununun Alerjik Etkisi Daha Az  

Son yıllarda glüten alerjisi olan hasta sayısı sürekli olarak artıyor. Bunun nedenini ortaya çıkarmak için yapılan bir çalışmada; dünyanın çeşitli yerlerinden 324 çeşit buğday seçildi ve incelendi. Bilim insanları en iyi taramayı gerçekleştirmek için glütenin ve gliadini de dahil ederek ana buğday alerjenleri ve glüten bileşenlerini birlikte inceledi. Hastaların antikorları bu üç alerjene tepki göstererek daha az alerjenik buğday çeşitlerini primer taramaya uygun bir duruma getirdiler. Çalışma sonucunda siyez buğdayı da dahil olmak üzere sadece birkaç çeşit buğday türünün insan vücudu üzerinde daha az alerjik etkiye sahip olduğu ortaya çıktı. Siyezli yiyecekler, yalnızca daha az alerjik etkiye sahip oldukları için dahi tüketilmeye değer.  

  

Siyez Unu Kalp, Felç ve Kanser Gibi Hastalıklardan Korunmanıza Yardımcı Olabilir 

Siyez unu fenolik asit bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Fenolik asitleri siyez ununun dışında bazı bitkilerin, meyve ve sebzelerin içinde de bulunur fakat siyez ununun içindeki Fenolik asit miktarı diğerlerine oranla bir hayli fazladır. Düzenli olarak siyez unuyla hazırlanan gıdaları tükettiğinizde, artış gösteren fenolik asit sayesinde vücudunuzun oksidatif hasar, koroner kalp hastalığı, kanser ve felç gibi hastalıklardan daha iyi bir şekilde korunmasını sağlayabilirsiniz. 

  

Siyez Unu Göz Sağlığınızı Destekler  

Siyez ununun içerdiği diyet karotenoidlerinin bazı hastalıkların tehlikesini azalttığı sağlık yönünden yararlı olduğu hatta makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının iyileşmesinde destekleyici bir rol oynadığı düşünülüyor. Bunun nedeni; karotenoidlerin yararlı etkilerinin antioksidanlar gibi rol oynamalarından kaynaklanmasıdır. Siyez buğdayı lutein, zeaksantin ve β-karoten içeriyor. Bu maddelerin göz sağlığını korumakta yardımcı olduğu düşünülüyor. Çünkü bu karotenoidler, göze doğrudan gelen zararlı ışıkları bir dereceye kadar absorbe edebiliyor.  

  

Siyez Unu Kolesterol İçermiyor  

Siyez unu kolesterol içermediği için kolesterol hastaları tarafından da tüketilebilir. Ayrıca, siyez unu doymamış yağ asitleri bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde barındırdığı doymamış yağ zinciri asitleri sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Siyez ununun içerisinde bulunan yüksek lif ve vitaminler, kolon kanseri gibi rahatsızlıkların önlenmesinde önemli bir rol oynayabilir. Bunun yanı sıra, yapılan araştırmalarda siyez ununun kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğu da ortaya çıkmıştır. 

  

Besin Değeri Zengin Siyez Unu ile Sağlıklı Bir Yaşam  

Siyez Unu, yüksek oranda A,B, E vitaminleri ve lif içerir. Ayrıca siyez ununun içeriğinde folik asit, selenyum, magnezyum, fosfor, demir ve daha pek çok farklı mineral bulunur. Siyez unu yüksek miktarda folik asit içerdiği için, hamilelik döneminizde de tereddüt etmeden siyez unlu yiyecekleri tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra siyez unu anne sütünün artırılmasına yardımcı olabilir.  

Siyez unuyla hazırlanan ekmekler, sahip oldukları özellikleriyle klasik buğday ekmeklerine oranla daha sağlıklı, doyurucu ve besleyicidir. Ayrıca siyez unu mide şişkinliği ve kabızlık gibi sorunların önlenmesinde de önemli rol oynayabilir.  

  

Çocuğunuz İçin de Siyez Unlu Gıdaları Tercih Edebilirsiniz  

Siyez unuyla hazırlanan besinler yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar için de bir hayli faydalı olabilir. Siyez unu içerdiği zengin mineraller, A,B ve E vitaminleri sayesinde çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilir. Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken sindirim sisteminin düzenlenmesinde de rol oynayan bir besin olan siyez unu, uzmanlar tarafından da çocuklar için öneriliyor. Dilerseniz, çocuklar için özel olarak hazırlanan siyez unlu tarhana çorbasını ya da siyez unlu ekmeği çocuğunuza vermeye başlayabilirsiniz.  

Siyez unu, çocuğunuzun pek çok farklı hastalıktan korunmasında yardımcı olabilir. Bebeğinize ve çocuğunuza siyez unuyla yapacağınız muhallebiler, ekmekler ve benzeri gıdalar ile küçük yaştan itibaren onları sağlıklı beslenmeye alıştırabilirsiniz. Siyez unu kullanarak evde hazırlayacağınız ekmekler ile bebeğinizin sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabildiği gibi kabızlığın önlenmesi konusunda da size yardımcı olabilir. Ancak ne olursa olsun, küçük yaştaki bebeğinize ya da çocuğunuza siyez unu ile hazırladığınız bir gıdayı vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve bir uzman tavsiyesi almalısınız.  

Siyez buğdayının ve ununun faydalarından yararlanmak için mutlaka siyez ürününün en saf halde olduğundan ve kimyasal maddeler ya da çeşitli bileşenlerle birlikte olmadığından emin olmalısınız. 

Yükleniyor...