Bayat ekmek yemek mi? Hayır; kimsenin bu fikre sıcak bakmadığına eminiz. İlk günkü gevrek tadından uzaklaşmış, toz toz dökülen, tadını kaybetmiş bir ekmeği kimse yemek istemez. O halde ekmeğin tadını kaybetmesine fırsat vermeden, onu saklama yöntemlerini detaylıca incelemek gerek. Ekmeklerin hızlı bir şekilde bayatlamasını ve küflenmesini önlemek için alınacak birtakım önlem bulunuyor. Bunlardan ilki elbette yiyebilecek kadar ekmek satın almak ve onun kısa sürede tüketilmesini sağlamak. Ancak, bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Özellikle geniş bir aileye sahipseniz ne kadar ekmek tüketileceğini kestirmek güç olabiliyor. Ya da yenilen ekmek oranı farklı çeşitteki yemeklere göre sürekli değişiklik gösteriyor. Daha yeni aldığınızı düşündüğünüz bir ekmek 2 gün sonra sizleri yeşil bir küf tabakasıyla karşılayabiliyor. Ekmeğin raf ömrünü değiştiremeyeceğinize göre saklama yöntemlerinizi değiştirmeye ne dersiniz?
Sanırız verilecek ilk tavsiye ekmek poşetinin içindeki havayı almanız ve poşetin ağzını sıkıca bağlamanız. Bu şekilde ekmeğin ömrüne 2-3 gün daha katıp onu kurumadan yeme şansına erişebilirsiniz. Ekmek poşetini ise açık alanlardan uzak tutup rutubetsiz, kuru ve serin bir yerde tuttuğunuza emin olun. Bu şekilde ekmeğin içerisindeki nem oranını koruyarak kurumaların önüne geçeceksiniz. Satın aldığınız ekmeği dilimleyerek saklamayı da alışkanlık haline getirin. Bölme, koparma gibi işlemler ekmeğin yapısını bozup onu hamurlaştıracağı için bayatlama evresi de hızlı seyredecektir. Ekmeği sakladığınız kutu, dolap ya da rafı sirkeli bezle silmek küf oluşumunu engellemek için iyi bir teknik. Küfü engellemek için ortamın nemini alacak yöntemlere de başvurabilirsiniz. Bunun için bir kapta harmanladığınız tuzu ve karbonatı ekmeğin yanına koyarak ortam nemini azaltabilirsiniz.