Evinizde Siyez Unlu Ekmek Yapmaya Ne Dersiniz?

Evinizde Siyez Unlu Ekmek Yapmaya Ne Dersiniz?
Eğer hazırsanız, ekşi mayalı siyez unlu ekmek tarifimizle işe başlayalım…

Kendi Ellerinizden Mis Gibi Siyez Unlu Ekmekler…

Son dönemlerde evimizde kendi ekmeğimizi yapmak oldukça popüler. Öyle ki, hem çok daha lezzetli hem de çok daha sağlıklı olan ev ekmeklerimiz, kahvaltı sofralarımızda ve akşam yemeklerinizde çok daha ayrıcalıklı bir beslenmeye sahip olmamızı sağlıyor. Üstelik bir de söz konusu ekmeği, buğdayın atası olan, yüksek besin değeri ile tüm gözleri üzerine çeviren ve dünya da Einkorn olarak bilinen Siyez Unu ile yapacaksanız, işte o ekmeğin damaklarınızda izi kalacağına eminiz.

O halde haydi, ellerinizi siyez ununa daldırmaya ve evinizde tamamen doğal ve katkısız ekmekler yapmaya hazırlanın. Zira Siyez Evi olarak bizler, ekmek yapma deneyimlerinizde Kastamonu’nun verimli topraklarında yetişmiş ve genetiği değiştirilmemiş siyez buğdayından elde edilen siyez unu ve Siyez Unlu Ekmek için ihtiyacınız olan tüm malzemeler ile bir tık uzağınızdayız.

Eğer hazırsanız, Ekşi Mayalı Siyez Unlu Ekmek Tarifimizle işe başlayalım…

Siyez Unlu Ekmek İçin Malzemeler:

. 500 gram Siyez Evi Kastamonu Siyez Unu

. 350 gram ılık içme suyu

. 100 gram Yıllanmış Siyez Ekşi Maya

. 8 gram kaya tuzu

Siyez Unlu Ekmeğin Yapılışı:

Daha önce evde ekmek yapmadıysanız, tüm aşamalar başlangıçta sizlere zahmetli gelebilir. Ancak evde ekmek yapmak oldukça eğlenceli ve basittir. Biliyoruz ki sabah kahvaltıda kendi fırınınızdan çıkmış siyez unlu ekmeğinizi yediğinizde ya da akşam yemeğinize söz konusu ekmeğiniz ile eşlik ettiğinizde diğer tüm ekmekler ile vedalaşacaksınız.

Siyez unlu ekmeğin yapılışına başlamak için geniş bir kap alın ve içerisine ılık su ve ekşi mayayı koyarak karıştırın. Maya su içerisinde tamamen çözülene kadar karıştırmaya devam etmelisiniz. Çözülen mayanın içerisine siyez ununu ve tuzu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Bu noktada, yoğurma işlemi yaparken tüm gücünüzü kullanmanıza gerek yok. Daha hassas ve nazik hareketler, ekmek yapımı için çok daha uygun olacaktır. Çünkü ekmeğinizin kabarması için hamurun içerisine hava hapsolması ve gözenekli bir yapının oluşması önemlidir.

Yoğurma işlemi bittikten sonra kap içerisindeki hamurunuzu bir bez ile örterek yaklaşık 2 saat dinlenmeye bırakın. İki saatin sonunda hamurunuzun ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Eğer 2 saat kadar vaktiniz yoksa minimum 30 dakika dinlenme için yeterli. Dinlenen hamurunuzu pişirmeye hazırlamadan önce 3-4 kez olacak şekilde her 30 dakikada bir katlama yapmanız gerekiyor. Bu teknik, tamamen daha kabarık bir ekmek elde etmeniz için. Katlama işlemlerinin ardından hamurunuzu tezgaha alıp şekil verebilir ve Siyez Evi Kapaklı Ekmek Pişirme Kabı içerisinde önceden ısınmış 240 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Mis gibi kokusu tüm evi saran siyez unlu ekmeğinizi afiyetle tüketmenizi diliyoruz.

 

 

Yükleniyor...
body whatsapp icon