Herkesin seveceği siyez bulgur yemek tarifleri, hem faydalı hem de lezzetli geleneksel lezzetlerdir. Folik asit ve lif açısından zengin bir içeriğe sahip olan sağlıklı bulgur grubundan siyez, (tritcum monocococum ) doğal koşullarla yetiştirilen bir bulgur türüdür. Güneydoğu Anadolu bölgesi ile balkanlara kadar uzanan 12.000 yıllık bir tarihe sahiptir.
Siyez buğdayı 2n kromozom yapısına sahip, Hititler ve Frigler tarafından yapılan tarımcılık aşmasında ortaya çıkmıştır. İçerisinde bulunan gıda fonksiyonları, günlük mineral ve vitamin ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeydedir. Sıkı kavuz yapısıyla lezzetli bir bütünlük sunan tahıl ürünü olarak, protein, fenolikler ve tokoferoller tarafından zengindir. Aynı zamanda buğday türlerinin en zengin yapısına sahip bu kavruk tenli buğday türü, ekmeklik buğdaydan daha çok sarı lutein oranı bulundurmaktadır.
Siyez bulgurlu yemek tarifleri hem sağlıklı beslenmek hem de tahıl tüketiminde lif değeri yüksek gıdalar tüketmek açısından yararlı olacaktır. Yüz yıllardır sağlıklı bir tüketim alanına sahip olan bu tahıl türüyle, sağlıklı bir yaşamın ilk adımlarını atabilirsiniz.
Türkiye’de Kastamonu yöresinde yetişmekte olan Siyez, gıda ve hayvancılık bakanlığından onaylı ürünler arasında yerini almıştır. Lif, nişasta ve potasyum, magnezyum ve kalsiyum zenginliği olan bu tahıl, gün boyu zinde kalmanızı sağlayacak mineral ve vitaminlerle sağlıklı olmanıza yardımcı olacak, destekleyici bir gıdadır.
Siyez bulguru yemek tarifleri sayesinde, hem sağlık hem de enerji bulabileceğiniz etkin bir tüketim gıdası olacaktır. İçerisinde; kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, ham lif, nişasta, B1, B2, B5, B6, B7 ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda E vitamini, folik asit, çinko, demir, fosfor, niasin, karbonhidrat ve bol bol protein bulabileceğiniz sağlıklı bir tüketim ürünüdür.
Siyez tahıl ürünleri arasında hem çok geçmiş bir yaşam alanına sahip hem de sağlık açısından da değerli bir gıdadır. Gün içerisinde güçlü, enerjik aynı zamanda sağlıklı kalabilmenizi sağlayacak bütün vitamin ve minerallere sahiptir. Kastamonu yöresinde 14000 dekar bir alana sahip olan, sağlıklı koşullarla yetiştirilmiş bir gıda olarak, akşam yemeklerinizi şenlendirecektir. Çocuklar ve yetişkinler için önemli bir gıda olarak, bol bol tüketilmesi tavsiye edilen özel bir üründür.
Siyez bulguru yemek tarifleri ile zararlı yiyeceklerden uzaklaşarak lif, mineral ve vitamin gibi destekleyici ihtiyaçların karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Sizi zinde tutacak ve dinç kalmanıza yardımcı olacak özel bulgur türüyle tanışabilirsiniz.
Çocuklar için siyez bulguru yemek tarifleri, yetişme evresinde olan bütün insanlara enerji ve sağlık olarak geri dönüş yapacaktır. İçerisinde bulunan vitaminler, diş, kemik ve cilt sağlığı için faydalı olabileceği gibi zihinsel aktivitelerde de odaklanmayı sağlayacaktır. Özellikle B12 vitamini ve demir eksikliğinin giderilmesi için önemli bir gıda olarak, sade bir yancı olarak her yemekte tüketilebilecek ürünler arasında yer alır. Gün içinde kendinizi ve çocuklarınızı da bu sağlıklı gıdayla bir araya getirerek, sevilen bütün yemek tarifleriyle birleştirebilirsiniz.
Göz dolduran, sağlıklı ve sevilen bir gıda olarak bol bol tüketilmesi sağlıklı bir beden için aynı zamanda yetişme çağı için ideal olacaktır.
Eski çağlarda siyez bulguru özellikle göçebe yaşayan atalarımızın vazgeçilmez gıdaları arasında yer almaktaydı. Kolay kolay meyve ve sebzeye ulaşamayan insanlar için altın değerinde olan bu gıda bugün dünyanın birçok yerinde takviye bir ürün olarak bile kullanılmaktadır. Lif ve vitamin değeri yüksek olan bu ürünü haftada üç ve dört defa kullanabilirsiniz. Sağlıklı ve güçlü hissetmenizi sağlayacak Siyez bulgur yemek tarifleri, her yemekle uyum sağlayacak, size özel tariflerle de damağınızın tadını da yerine getirecektir. Fazla tüketiminde henüz bir zarar görülmeyen siyez buğdayı, özellikle gün içerisinde diğer gıdalarla da gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Herkesin denemesi gereken bir lezzet olarak siyez bulgur yemek tarifleri sevilen pilav türüyle başlayabiliriz. Öncelikle siyez bulgurunun ıslanması gerekmektedir. 1 bardak siyez bulgurunu 2 bardak kaynar suyla ıslama işlemi yapıldıktan sonra;
Bulgur piştikten sonra gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Toz zerdeçal ve toz biber kullanarak, lezzetini artırabilirsiniz. 1 su bardağı bulgur yaklaşık 3 ve 4 kişilik porsiyona eşdeğerdir. Ayrıca pilavın yanında tahıl yönünden zengin olan 1 dilim siyez ekmeği tüketmenizi öneririz. Afiyet olsun.
Sevilerek tüketilen siyez bulgur yemek tarifleri arasında sağlıklı bir pilav tarifi keyfinizi yerine getirebilir. 1 su bardağı siyez bulguru 2 su bardağı sıcak suda ısladıktan sonra tencereye alınır. Daha sonra kuşbaşı kesilmiş etleri haşlamanız gerekecektir. Haşlanmış etin suyunu 2 bardak ayırınız. 1 kuru soğanı küp küp doğrayınız. 2 diş sarımsak ve kuru biber ya da domatesi de ekleyebilirsiniz.
Bulgurdan önce bütün bu malzemeleri koyununuz. Kuru soğan, sarımsak ve kuru domates ya da biberi ekleyiniz. Zeytinyağıyla hepsini kavurduktan sonra salça ve haşlanmış eti ekleyebilirsiniz. Güzel kokusu arasında büyülenirken, kavurma işlemini tuz ve karabiber baharatlarıyla devam ettiriniz. Ardından sıcak suda bekleyen siyez bulgurunu ekleyerek lezzetli olması için hafifçe karıştırmayı sürdürülür. Üstünü kapatana kadar 2 bardak kaynar su ekleyiniz. İsterseniz et suyunu da ekleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
Mantarlı siyez bulguru yemek tarifleri, pilavın her çeşidine yakışmaktadır. Özel bir bulgur olarak siyez bulgurunu iki bardak sıcak suda bekletmeniz gerekecektir. Ardından zeytin yağında soğan, sarımsak ve isteğe göre domatesleri ekleyerek kavurmanız gerekecektir. Ardından ince ince doğradığınız kültür mantarını da ekleyerek suyunu salana kadar hafif hafif kavurunuz. Ora ateşte devam eden bu işlem sonrasında suda bekleyen siyez bulgurunu ekleyerek üzerini kapatacak kadar kaynar su dökmeniz gerekecektir. Geleneksel Türkiye mutfağı için özel bir yeri olan bu tarif damağınıza layık olabilir.
Siyez bulgurunu bir bardak kadar alarak, farklı bir kabın içerisinde 2 bardak sıcak suya bekletiniz. Daha sonra bir tatlı kaşığı zeytin yağını tencereye dökünüz. Eğer soğan ve sarımsak kullanmak istiyorsanız sadece ikisini eklemeniz ve tuz ya da baharatları koymamanız gerekir. Sade bulguru zeytin yağının üzerine dökünüz. Daha sonra bunları birlikte kavurmaya başlayınız. İki bardak kadar kaynar su ekleyerek pişmeye bırakınız. 10 ile 15 dakika dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Siyez bulgurunu Siyezevi.com adresinden alabilirsiniz. Doğal koşullarla üretilmiş olan bulgur, evinizin en neşeli akşam yemeklerinde sizinle buluşacaktır. Yaratıcılığınızı ve sevdiğiniz gıdaları da içine ekleyerek örneğin, biber, domates, salça ya da mantar gibi ürünlerle tüketebilirsiniz.
Siyez bulguru siparişini özel paketlenmelerin de sizinle buluşturan Siyez Evi ailesi, güzel akşam yemeklerinde sağlıklı bir tüketim sağlamanız için hem un hem de bulgur çeşitlerini sizinle buluşturmaya devam edecektir. Sağlıklı ve özel ürünleri inceleyebilirsiniz.