Kavılca Unu Nedir?

Kavılca Unu Nedir?
Anadolu’nun en eski buğday çeşitlerinden biri olan Kavılca Buğdayına ve ondan üretilen Kavılca Ununa Siyez Evi Farkıyla daha yakından bakıyoruz.

Kavılca Buğdayı Nedir, Nerede Yetişir?

Anadolu’nun en kadim tahıllarından olan kavılca, siyez unu kadar değerli bir buğday. Evcilleştirilmemiş, dolayısıyla da genetiği ile oynanmamış bir buğday türü olan kavılca, Anadolu’da Çatal Siyez ya da Gernik adıyla anılıyor ancak siyez buğdayından farklı bir atalık tahıl. Siyez buğdayı gibi antik buğdaylar grubunda yer alan kavılca buğdayı, genellikle Kars bölgesinin yerel buğdayı olarak biliniyor. Soğuk iklimi seven bu atalık buğdayımızın da geçmişi siyez gibi 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Günümüze kadar genetiğini korumuş olması da yine siyez gibi tane bütünlüğünü koruma çabasından geliyor. Tane bütünlüğünü korumak için farklı bir savunma mekanizması geliştiren kavılca buğdayı, vahşi ve dayanıklı bir tür; dolayısıyla endüstriyel makinelerle hasat edilemeyecek kadar sıkı bir yapıya sahip. Dış kabuğu oldukça kalın ve katmanlı yapıda, bu nedenle kabuk, endosperm tabakasından zorlukla ayrılıyor. Buğdayı işleme ve öğütme aşamalarında çok fazla fireler verilmesi onu üretenlerin yavaş yavaş modern buğdaylara yönelmelerine sebep olduysa da gelişen teknolojiler onun değerini yeniden kavramamızı sağlıyor. 
 

Kavılca Unu nedir?

Sert kabuğu sayesinde zorlu iklim koşullarına karşı ayakta kalan kavılca buğdayı binlerce yıldır doğal içeriğini ve genetiğini koruyor. Bu da vücudumuzun aşina olduğu tanıdık bir besin olduğu anlamına geliyor. Kepeği ve rüşeymi ayrılmadan tam tane olarak öğütülen kavılca buğdayından, yüksek proteinli, bol miktarda mineral, protein ve lif içeren Kavılca Unu elde ediliyor. Besin değerleri oldukça yüksek olan kavılca unu, doğal beslenmeye önem veren, sağlıklı besinler tüketen kişiler için oldukça önemli bir un. Demir, fosfor ve magnezyum bakımından da zengin olan kavılca unu, modern unlara göre bir buçuk kata kadar faydalı mineral içeriyor. 
 

Kavılca Unu Faydaları

Kavılca unu düşük glüten oranlarıyla sindirim sistemiyle dost bir yapıda. İçerdiği glüten binlerce yıldır değişime uğramadığı için sindirimde görevli tüm organlar da onu tanıyor. Bu nedenle doktorlar tarafından glütenin yasaklanmadığı durumlarda, glüten hassasiyeti olan ve hazım problemleri yaşayan kişilerce güvenle tüketilebiliyor. Yoğun lif oranı sayesinde onu diyetlerinizde gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz. Bebek ve çocuk beslenmesinde de birkaç adım öne çıkan bu değerli un, çocuk bisküvisi, kek, poğaça gibi ürünler için de ideal bir besin kaynağı haline geliyor. 
 

Kavılca Unu Nerelerde Kullanılır?

Kavılca Unu ile Neler Yapılır?” sorusu çerçevesinde birçok unlu mamulün yer aldığını görebiliyoruz. Beslenme kaynaklı rahatsızlığı olanlar ve tahıl tüketemeyen kişiler için ideal bir besine dönüşen kavılca unuyla ekmek, börek, kek ve diğer unlu mamulleri kolayca pişirebiliyorsunuz. Kavılca Unu ile Poğaça yapımı da yine kavılca unu tüketmek isteyenlerin oldukça başvurduğu bir yöntem. Kavılca ununun modern una oranla daha az glüten içermesi onunla hazırlanan mamullerin daha sert olmasına sebep olabilir. Bunun için kavılca ununuzu siyez unu, keçiboynuzu unu, kinoa unu ya da tam buğday unu gibi diğer bilinir unlarla harmanlayarak kullanmayı tercih edebilirsiniz. 
 

Kavılca Unu Nerede Satılır?

Ne yazık ki kavılca ununa bakınca onun %100 kavılca unu olup olmadığı saptamak zor. Ununuzun saf kavılca unu olduğundan emin olmak için konusunda uzman markalara ve profesyonel satış noktalarına başvurmanız gerekiyor. Bunun için tanıdık bir adrese güvenmekte yarar var. Siyez Evi, özellikle Atalık Unlar konusundaki hassasiyeti ile bu konuda danışacağınız en iddialı adres. Atalık un çeşitleri konusunda ekim, hasat, nakliye, depolama, işleme ve paketleme süreçlerini titizlikle takip eden Siyez Evi, Kavılca Unu Satın Alma konusunda uygun fiyatları ve kusursuz teslimat süreçleriyle yine konforlu bir online alışveriş deneyimi yaşamanızı amaçlıyor. 
 
Yükleniyor...
body whatsapp icon