Öğrencilerde Doğru Beslenme

Öğrencilerde Doğru Beslenme
Okul çağındaki Çocuklar için Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı? Beslenme alışkanlıklarının okul başarısındaki önemi nedir? Siyez Evi farkıyla ele alıyoruz.

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme

Çocukların okul çağında başlayan beslenme yolculukları, sağlıklı ve dengeli beslenme durumlarına göre farklı beslenme alışkanlıklarını doğurur. Bu alışkanlıklar zamanla toplumun da beslenme düzenini belirleyici bir rol oynar. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme için çocuğa sağlıklı yiyeceklerin önemini anlatmak gereklidir. Ancak, özellikle çocukları hedef alan rengarenk gıdalar ve bunların reklamları yüzünden ebeveynlerin işinin biraz zor olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarımızı kontrol edebildiğimiz zamanlarda onların beslenme düzenlerini takip etmek kolay olabilir. Asıl zorluk, onların görüş alanımızdan çıktığı okul zamanlarındaki beslenme düzenlerini kontrol edebilmektir.

Okul çağında sosyal medyadan, çevresinden, okul kantininden hatta ilgisini çeken her şeyden ilham alan çocuk hangi besine ihtiyacı olduğunu bilmeden en lezzetli olanı yeme eğilimine sahiptir. Öğrencilerin erişiminin kolay olduğu fast food gıdalar, karbonhidrat oranı yüksek gıdalar, doymamış yağlar içeren abur cuburlar ve diğer tüm hazır gıdalar çocuğun sağlıklı beslenmesi konusunda hiç yardımcı olmaz. Böylesine önemli olan beslenme konusunu çocuğun seçimine bırakmak riskli olacağı için ebeveynlere, öğretmenlere ve diğer aile büyüklerine büyük iş düşer. Çünkü bu dönemde çocuğun edineceği beslenme davranışları onun ileride görülmesi muhtemel olan diyabet, kalp ritim bozukluğu ya da kanser gibi rahatsızlıkların seyrine etki edecektir. Beslenme kaynaklı sindirim problemleri de bunlara dahildir. 
 

Öğrenciler için Sağlıklı Beslenme Önerileri 

Okul çağında olan çocuk, fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak gelişiminin hızlandığı bir evrededir. Aldığı protein oranları, gün içerisinde harcadığı enerjiyi karşılamak zorundadır.  Ancak, yanlış seçilen gıdalar, öğün atlama, yanlış porsiyonlar, pişirme hataları, gıdaların yanlış depolanması gibi olumsuzluklar sebebiyle çocuk doğru beslenemeyebilir. Bu da onun bağışıklığının düşmesi, metabolizmasının bozulması gibi sonuçlara bizi götürür. Zincirleme olarak devam eden olumsuzluklar, okul çağındaki çocuğun dikkat dağınıklığı, hazım zorluğu, uyku bozukluğu, kilo artışı gibi sorunlar yaşamasına neden olur; hatta burada kilo almaya/vermeye bağlı olarak gelişen özgüven eksikliğinden bile bahsedebiliriz. Çocuklara doğru beslenme alışkanlığını kazandırma konusu, onun okuldaki başarısını artırmak, farklı besinleri tüketmesine teşvik etmek, büyümesinin ve gelişiminin normal seyrinde yürümesini sağlamak için oldukça önemlidir.  Doğru beslenme konusunda aşağıdaki başlıklar size yol gösterici olacaktır.  
 

Çocuklara Kahvaltı Alışkanlığı Kazandırın

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlayan öğrenciler güne daha yorgun başlar. Okul Çağında Beslenme konusunda, ihtiyacı olan yakıtı almayan çocuk kendisini daha halsiz ve güçsüz hisseder. Öğrenme becerisi azaldıkça dikkat dağınıklığı yaşayacağı için hafızasının kontrolünü de kaybetmesi söz konusudur. Sonuç olarak çocuğun okul başarısı düşecektir. Bu nedenle çocuğunuzun kahvaltı yapmadan okula gitmesine engel olmalı süt grubu gıdalarla ve tam tahıllı ekmeklerle güçlendirilmiş bir kahvaltı etmesine destek olmalısınız. 
 

Fast Food Tüketimi Bırakılmalı

Çocuğunuz için uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir olan fast food gıdalar lezzetli seçeneklerdir. Üstelik genellikle sosyal ortamlar oluşturması açısından da etkin bir yiyecek olarak görülmektedir. Ancak zararları oldukça fazladır. Doymuş yağ oranı konusunda zengin olan fast food gıdalar boş kalori kaynaklarıdır. İşlenmiş şeker ve sodyum oranlarının anormal değerlerde olması kardiyovasküler ve hipertansiyon hastalıklarına neden olur. Fast food gıdalar kan şekerini kontrolsüzce artırma özelliğine de sahiptir. Bu nedenle acıkmayı hızlandırarak sürekli yemek yeme ihtiyacı doğurur. Bu da çocukta anormal bir kilo artışına davetiye çıkaracaktır. Fast food gıdalar yaşamın kaynağı olan vitamin ve mineral kaynaklarından da yoksundur. 
 

Okul Beslenme Çantasına Neler Koymalısınız?

Çocuğunuzun okul ortamında sağlıklı besinler yemesini sağlamak ve gözünüzün arkada kalmasını önlemek için beslenme çantasına sağlıklı gıdaları koymalısınız. Ara öğünlerini hızlı ama sağlıklı bir şekilde geçiştirebilmesi için günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineral oranlarını tutturan, enerji veren, protein bakımından zengin olan besinleri tercih etmelisiniz. Koruyucu içeren, işlenmiş ve renklendirilmiş ürünleri beslenme çantasına asla koymamalısınız. Mümkünse taze sebze, taze meyve, tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir, süt gibi sağlıklı yiyeceklerle donattığınız beslenme çantasını atıştırmalık kuru meyvelerle, evde yapılmış sağlıklı hamur işleri ile destekleyebilirsiniz. 

Burada beslenme çantaları için ideal yiyecekler olan ekmek çeşitlerine, börek, kurabiye ve kek gibi hamur işlerine özellikle değinmek gerekli. Öğrenciler İçin Sağlıklı Beslenme önerileri içinde doyuruculuğuyla öne çıkan unlu mamullerin ne kadar sağlıklı olduğu günümüzde koca bir soru işaretidir. Çünkü tarih boyunca saflığını yitirmiş olan modern tahıllardan üretilen mamuller günlük alınması gereken temel vitamin ve minerallerden yoksundur. Bunu şöyle açıklayabiliriz: bir tahılda 3 kısım bulunur. Tahılın en büyük bölümünü oluşturan Endosperm kısmı nişastadan oluşur. Buğdayın embriyosu olarak kabul edilen Rüşeym kısmı ise vitamin, mineral ve protein deposudur. Lifli bir yapıya sahip olan tahılın dış kısmı ise kepek olarak adlandırılır. Genellikle modern unlarda rüşeym ve kepek kısmı tahıldan atılarak sadece endosperm kısmı kullanılır. Bu şekilde, tahıldan alınacak faydalı vitaminler, mineraller hatta yağlar bile işlevsiz hale gelir. Alacağınız unu ya da ekmeği tam tahıllı seçerek çocuğunuzun beslenmesine tam olarak katkı sağlayabilirsiniz. Siyez Unu, Karabuğday Unu, Keçiboynuzu UnuKavılca Unu, tam buğday unu, çavdar unu, yulaf unu, arpa unu, dinkel unu, Karakılçık Unu, Sarı Buğday Unu, kirik buğday unu, üveyik unu gibi sağlıklı unlar içiniz rahat bir şekilde tüketeceğiniz seçeneklerdir. Dilerseniz Siyez Evi’nin butik fırınında sağlıklı bir şekilde üretilen atıştırmalık seçeneklerini çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz. Taşınması ve saklanması kolay, çabuk bayatlamayan Siyez Unlu Kurabiye, galeta, bisküvi, simit, çörek gibi doyurucu seçenekleri çocuklarınızın beslenme çantasına ekleyebilirsiniz. 
 
Yükleniyor...
body whatsapp icon