Siyez Buğdayı Nerede Yetişiyor?

Siyez Buğdayı Nerede Yetişiyor?
Kaplıca veya einkorn adı da verilen Siyez Fransa, Fas Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen yabani bir buğday türünün kültüre alınmış şeklidir.

Siyez Buğdayı Nerede Yetişiyor?  

Kaplıca adı da verilen Siyez Fransa, Fas Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen yabani bir buğday türünün kültüre alınmış şeklidir. İlk defa Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirildiği düşünülüyor. 12.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Siyez Buğdayı ilk olarak Yakın Doğu’da bulunmuştur. siyez buğdayı kültüre alınan günümüz buğdayının atası olarak tanımlanır.
İlk defa Hititler ve Frigler’in tarımını yaptığı siyez buğdayının ilk ismi Zız iken, daha sonra Siyez ve "Kaplıca” olarak anılmıştır. Bugün ülkemizde Kastamonu’da Balkan ülkelerinde, İspanya,İsviçre, İtalya ve Almanya’da yetiştirilmektedir. 
 

Siyez Buğdayının Nasıl Bir Yapısı Vardır?

Siyez buğdayı 2n kromozom yapısı taşır. Türkiye’de Kars yöresinde yetiştirilen Gernik veya Kavılca türü buğdayla karıştırılmamalıdır. Siyez buğdayı tek başakçıklı ve sıkı kavuz yapısına sahiptir. Bu nedenle hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir buğday türüdür. Siyez buğdayının içeriğinde diğer buğdaylara göre yüksek yağ içeriği ve diğer buğdaylara göre daha yüksek miktarda sarı lutein oranı bulunur. Bunun yanı sıra işlevsel bir besin olarak protein, fenolikler, karotenoidler, ve tokoferoller yönünden diğer buğday çeşitlerine göre daha zengin bir yapıya sahiptir. Ayrıca, tam tahıl tüketimiyle ilişkili insan sağlığına yararları ve düşük glisemik indekse sahiptir.
 
Kaplıca adı da verilen Siyez Fransa, Fas Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen yabani bir buğday türünün kültüre alınmış şeklidir. İlk defa Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirildiği düşünülüyor. 12.000 yıllık bir geçmişe sahip olan siyez buğdayı ilk olarak Yakın Doğu’da bulunmuştur. Siyez buğdayı kültüre alınan günümüz buğdayının atası olarak tanımlanır.
İlk defa Hititler ve Frigler’in tarımını yaptığı siyez buğdayının ilk ismi Zız iken, daha sonra Siyez ve "Kaplıca” olarak anılmıştır. Bugün ülkemizde Kastamonu’da, Einkorn ismiyle de Balkan ülkelerinde, İspanya, İsviçre, İtalya ve Almanya’da yetiştirilmektedir. 
 

Siyez Buğdayının Nasıl Bir Yapısı Vardır?

Siyez buğdayı 2n kromozom yapısı taşır. Türkiye’de Kars yöresinde yetiştirilen Gernik veya Kavılca türü buğdayla karıştırılmamalıdır. Siyez buğdayı tek başakçıklı ve sıkı kavuz yapısına sahiptir. Bu nedenle hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir buğday türüdür. Siyez buğdayının içeriğinde diğer buğdaylara göre yüksek yağ içeriği ve diğer buğdaylara göre daha yüksek miktarda sarı lutein oranı bulunur. Bunun yanı sıra işlevsel bir besin olarak protein, fenolikler, karotenoidler, ve tokoferoller yönünden diğer buğday çeşitlerine göre daha zengin bir yapıya sahiptir. Ayrıca, tam tahıl tüketimiyle ilişkili insan sağlığına yararları ve düşük glisemik indekse sahiptir.
 
Yükleniyor...