Siyez Unu Nasıl Saklanmalı?

Siyez Unu Nasıl Saklanmalı?
Siyez Ununu nasıl muhafaza etmeliyiz? Paketi açılmamış siyez unu bozulur mu? Tüm soruları Siyez Evi farkıyla cevaplandırıyoruz.

Siyez Unu Bozulur mu?

Siyez unu saklama konusuna değinmeden önce “Un Bozulur mu?” sorusuna bakalım: sorunun cevabı kesinlikle evet! Peki, Unun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş ya da bayatlamış unlarla yapılan hamur işlerinin pişerken kabarmadığını ve piştikten sonra tatsız olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ama bundan önce de ununuz size bozulmanın işaretlerini verecektir. Uzun süre boyunca kullanmadığınız ve tüketim tarihini bilmediğiniz unları koklayarak ya da elekten geçirerek bozulup bozulmadığını kontrol edebilirsiniz. Ununuzda topaklanmalar, kelebeklenmeler ve burnunuza hoş gelmeyen kokular varsa ununuz bozulmuş demektir. Bozuk unlar gıda zehirlenmesi dahil birçok olumsuzluğa kapı açacağı için asla tüketilmemeli. Biz de siyez ununun bozulma ihtimalini en aza indirmeniz ve onu son tüketim tarihine kadar güvenle depolamanız için gerekli detayları size burada aktarıyor olacağız. 
 

Siyez Unu Nasıl Muhafaza Edilir?

Tam tane siyez buğdayından öğütülmüş olan siyez unu modern beyaz una göre oldukça hassastır. Çünkü, siyez buğdayı öğütülürken tahılın rüşeym ve kepek tabakaları da öğütüme dahil olur. Nispeten daha yağlı olan rüşeym tabakası siyez ununu daha kısa ömürlü ve hassas duruma getirir. Doğru koşullar altında saklanmayan siyez ununun bozulması ve ekşimesi kaçınılmazdır. Bozulan siyez unu daha acımsı bir tada sahip olduğu için bu unla pişirilen ekmekler ve diğer unlu mamuller istenilen lezzeti veremez. Bunun için, özellikle paketi açılmış olan siyez unları için bir takım koruyucu önlemler almak gerekir. 

Eski çağlarda siyez unu bez torbalara konularak yerin altına saklanırdı. Böceklenme, nemlenme ve bozulma ihtimaline karşı şifalı bitkiler, kurutulmuş bütün acı biberler ya da defne yaprakları da un torbalarına eklenirdi. Günümüzde bu yöntemleri hemen hemen terk ettiğimiz için siyez ununu genellikle bir kapta sade şekilde saklamayı seçiyoruz. Peki, siyez ununu bez torbada mı, cam ya da plastik kavanozda mı saklamak daha iyi? Siyez Unu en iyi balkonda mı, buzdolabında mı, çekmecede mi saklanır? Hepsine sırayla değinelim.
 

Siyez Unu Buzdolabında Saklanır mı?

Her un çeşidinin bir son kullanma tarihi vardır. Bu tarih, üretici firma tarafından un paketine yazılmak suretiyle tüketicilere bildirilir. Ununuzu ne kadar mükemmel muhafaza ederseniz edin kullanım ömrünü tamamlamış olan unu elbette tüketmemeniz gerekiyor. Önleminizi almak için unu sakladığınız kabın üzerine son kullanma tarihini not almayı unutmayın. Çok fazla ürün alıp bunları sürekli depolama alışkanlığından da vazgeçmeniz gerekiyor. Un gibi hassas bir gıda ürünün ev ortamında uzun süre saklanmaması gerektiği için tüketeceğiniz miktarlarda ürün almanız sizin için en iyisi olacaktır.

Şimdi asıl değinmek istediğimiz konu, siyez ununuzun ilk günkü tazeliğini korumak için uyacağınız kurallar. Siyez ununu korumanın en önemli yolu onu sıkıca kapalı cam bir kavanoza alarak nemsiz ve karanlık bir ortamda saklamak. Onu kâğıt torbasından çıkarmanız buradaki en önemli adım. Çünkü kâğıt torba havadaki nemi çekmeye oldukça meyilli. Bu da ununuzun nemlenerek ekşimesi, yani bakterilenmesi anlamına geliyor. 

Siyez ununu saklama konusunda plastik kapları da önermiyoruz. Terleme özelliği olan plastik materyaller unu nemli kılacağı için böceklenme ve bakteri oluşumu için yine açık kapı bırakacaktır. Eskiden çokça popüler olan bez torbalar da önerdiğimiz bir saklama materyali değil. Çünkü bez torbalar hava, bakteri ve mikronluk tozları geçiren yapıya sahip. Eğer eski çağlardaki gibi oyulmuş doğal kaya oluklarına ya da yerin altında sterilize edilmiş çukurlara saklamayacaksanız bez torba iyi bir seçenek olarak öne çıkmıyor.

Siyez ununuzu uzun bir süre kullanmayacaksanız onu cam kabının içinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak, etrafındaki kokuları üzerine çekme konusunda oldukça başarılı olan siyez ununu çevredeki kokulardan izole etmek için kabın ağzının sıkıca kapalı oluğuna emin olmalısınız. 
 

Unun Böceklenmemesi İçin Ne Yapılır?

Yukarıda verilen bilgiler ışığında, kuru, havasız ve serin ortamda sakladığınız Siyez Unu kolay kolay böceklenmez. Ancak unu alırken kullandığınız kaşık, kepçe gibi aparatların oluşturabileceği nemden ya da havadan dolayı ununuzun her zaman böceklenme tehlikesi vardır. Bunu önlemek için eskiden atalarımızın uyguladığı yöntemi deneyebilir un kabınızın içine kurutulmuş acı biber, kuru hatmi çiçeği, defne yaprağı, karanfil kurusu yerleştirebilirsiniz. Bu ürünlerin yaydığı koku ve tatlar böcekleri uzak tutacaktır.
 

Paketi Açılmamış Siyez Unu Bozulur mu? 

Genellikle un ambalajları hava geçirgen yapıya sahiptir. Siz paketi açmasanız dahi nemli bir ortamda ya da kimyasal ürünlerin yanında tutulması onun bozulmasına sebep olabilir. Siyez ununuzu sakladığınız alanın kuru, ışıksız, steril ve serin olduğuna eminseniz bir süre ambalajını açmadan o şekilde muhafaza edebilirsiniz. Ama uzun vadede kullanmayacaksanız mutlaka siyez ununuzu cam bir kavanoza aktarmanızı öneririz. 

 
Yükleniyor...
body whatsapp icon