Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?

Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?
Ekmeği taze tutmanın yollarını biliyor musunuz? Ekmeği tüketme ve saklama yöntemleriniz ya onun daha çabuk bayatlamasına sebep oluyorsa? Soruların cevapları yazımızda…

Ekmeği Taze Tutmanın Yolları

Bayat ekmek yemek mi? Hayır; kimsenin bu fikre sıcak bakmadığına eminiz. İlk günkü gevrek tadından uzaklaşmış, toz toz dökülen, tadını kaybetmiş bir ekmeği kimse yemek istemez. O halde ekmeğin tadını kaybetmesine fırsat vermeden, onu saklama yöntemlerini detaylıca incelemek gerek. Ekmeklerin hızlı bir şekilde bayatlamasını ve küflenmesini önlemek için alınacak birtakım önlem bulunuyor. Bunlardan ilki elbette yiyebilecek kadar ekmek satın almak ve onun kısa sürede tüketilmesini sağlamak. Ancak, bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Özellikle geniş bir aileye sahipseniz ne kadar ekmek tüketileceğini kestirmek güç olabiliyor. Ya da yenilen ekmek oranı farklı çeşitteki yemeklere göre sürekli değişiklik gösteriyor. Daha yeni aldığınızı düşündüğünüz bir ekmek 2 gün sonra sizleri yeşil bir küf tabakasıyla karşılayabiliyor. Ekmeğin raf ömrünü değiştiremeyeceğinize göre saklama yöntemlerinizi değiştirmeye ne dersiniz?
 

Ekmeği Nasıl Saklamalıyız?

Sanırız verilecek ilk tavsiye ekmek poşetinin içindeki havayı almanız ve poşetin ağzını sıkıca bağlamanız. Bu şekilde ekmeğin ömrüne 2-3 gün daha katıp onu kurumadan yeme şansına erişebilirsiniz. Ekmek poşetini ise açık alanlardan uzak tutup rutubetsiz, kuru ve serin bir yerde tuttuğunuza emin olun. Bu şekilde ekmeğin içerisindeki nem oranını koruyarak kurumaların önüne geçeceksiniz. Satın aldığınız ekmeği dilimleyerek saklamayı da alışkanlık haline getirin. Bölme, koparma gibi işlemler ekmeğin yapısını bozup onu hamurlaştıracağı için bayatlama evresi de hızlı seyredecektir. Ekmeği sakladığınız kutu, dolap ya da rafı sirkeli bezle silmek küf oluşumunu engellemek için iyi bir teknik. Küfü engellemek için ortamın nemini alacak yöntemlere de başvurabilirsiniz. Bunun için bir kapta harmanladığınız tuzu ve karbonatı ekmeğin yanına koyarak ortam nemini azaltabilirsiniz.
 

Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Muhafaza Edilir?

Peki, modern ekmeklere oranla daha hassas olan Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Saklanır? Ekşi mayalı ekmekler daha çok artizan ekmek çeşitlerinden oluştuğu için, yani, otomasyon tekniklerle değil de tek tek elde şekillendiği için ömürleri daha uzun oluyor. Ancak bu bozulmayacak anlamına gelmiyor elbette. Ekşi mayalı ekmeklerin nemini kaybetmemesini sağlayacak yöntemlerle onun kurumasını engelleyebilirsiniz. Ancak burada ince bir çizgi var. Bu nem ayarını tutturamadığınız takdirde ekşi mayalı ekmeğinizin erkenden küflenmesine sebep olabilirsiniz. Eğer elinizde yiyeceğinizden daha fazla ekmek arttıysa onu streç filmle ya da hava almayan bir poşetle sıkıca sararak derin dondurucuda saklama yapmak iyi bir seçim olabilir. Bu yöntem için, Ekşi Mayalı Ekmek dilimlenmeden tek parça halinde saklanmalı. Dilimlenen ekmekler çözünme aşamasında hızlı bir kuruma sürecine gireceği için dilimleme konusu uzmanlar tarafından asla önerilmiyor. Kendi yaptığınız ya da Siyez Evi adresinden satın aldığınız ekşi mayalı ekmeğinizi dondurucuda 3 aydan fazla tutmamanız da söylenen tavsiyeler arasında. Çözdürdüğünüz ekşi mayalı ekmeği 2 gün içerisinde tüketmelisiniz, çözünen ekmeği de tekrar dondurmaktan kaçınmalısınız.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...