Siyez Unlu Kurabiye

Siyez Unlu Kurabiye
Küçük büyük herkesin sevdiği tatlardan bir tanesi olan kurabiye, her evde kendine yer buluyor.

Kurabiye

Küçük büyük herkesin sevdiği tatlardan bir tanesi olan kurabiye, her evde kendine yer buluyor. Kahve ve çayın yanına iyi gitmesinin yanı sıra insanların kendilerini özel hissetmesini de sağlayan bu özel tat, farklı tarifler ile yapılabiliyor. Bazılarının içerisinde kurabiyenin çok daha güzel olmasını sağlayan ek malzemeler yer alıyor. Bunun yanı sıra birkaç malzeme ile yapılabilen kurabiyeler de mevcut. İçinde hangi malzeme olursa olsun kurabiyenin efsanevi bir tat olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu özel tadın tarihini biliyor muyuz?

Kurabiyenin Tarihçesi

Kurabiye tarihi aslında oldukça eskilere dayanıyor. Pek çok insan, kurabiyenin ilginç tarihini okuduklarında oldukça şaşırıyor. Bu şaşkınlığın sebebi ise mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz kurabiyenin aslında şans eseri bulunmuş olması. Peki ama şans eseri de olsa kurabiyenin bulunuş öyküsü tam olarak nedir?

Çok eski dönemlerde, lezzetli kurabiyelerin termometre görevine sahip olduğu bilinmeyen bir gerçek. Zaten kurabiyenin keşfi de tam olarak bu noktada açığa çıkıyor. İnsanlar, ekmek yapmadan önce fırınlara hamur şeklinde hazırladıkları parçaları koyuyor ve fırının ekmek pişirmek için yeterli sıcaklığa gelip gelmediğini kontrol ediyordu. Çok eski dönemlerden bahsettiğimiz için o dönemlerde bu yöntem, oldukça profesyonel ve işe yarar bir yöntem idi.

Fırının sıcaklığını kontrol etme noktasında ön plana çıkan bu hamurumsu yapılar, M.S 7. yüzyılda özel tatlar olacak şekilde hazırlanmaya başlamıştır. Bu dönemde insanlar artık bilinçli olarak farklı içerikler ile birlikte kurabiyeler pişirmeye çalışmış ve pişirdikleri kurabiyeleri tüketmiştir. Kurabiyenin tarafından bakarsak oldukça ilginç bir serüven gibi duruyor.

M.S 7. yüzyıllardan 17. yüzyıllara gelindiğinde artık kurabiyelerin çok özel tatlar olduğu keşfedilmiş ve çok farklı malzemeler ile kurabiye pişirmeye başlanmıştır. Farklı malzemelerin eklenmesi ile birlikte farklı şekilde isimlendirilebilen kurabiyelerin ortaya çıkması, hiç şüphesiz insanları çok mutlu etmiştir. Artık mutfaklarından eksik etmedikleri bir tada kavuş olmak, bu tadı günün her saati tüketebilmek bir şans olsa gerek. Bizler, şu anda bu duruma şaşırıyor olabiliriz çünkü elimizde oldukça fazla kurabiye tarifi mevcut. Fakat o dönem insanları için kurabiyenin farklı tarifleri ile karşılaşmak mucize gibi bir şeydi sanırım.

Kurabiyenin bilinmeyen tarihinde, bu özel tadın yaygınlık kazanmasıyla birlikte pek çok farklı kültür, kendilerine özgü kurabiye tarifleri ile sahneye çıkmış. Bu çok değerli bir uğraş olsa gerek. Osmanlı’ya ait olan kurabiyeler, İtalyan kurabiyeleri, Fransız kurabiyeleri vb. pek çok kurabiye çeşidi pek çok insanın günümüz dünyasında ağzını şenlendirmeye yetiyor. Bu nedenle kurabiye tarihiiçerisinde farklı yörelere ait kurabiye tariflerinin verilmesi de oldukça önemli. Peki o zaman işe Osmanlı kültüründe yer alan "kavala kurabiyesi” ile başlayalım.

Osmanlı Kültüründe Kavala Kurabiyesi

Kavala kurabiyesi, Türk mutfağında önemli yere sahip olan kurabiye türlerinden bir tanesi. Pek çok insanın oldukça lezzetli bulduğu bu kurabiyenin nasıl yapıldığına dair birkaç bilgi vermek gerekli. Peki kavala kurabiyesi nedir ve nasıl yapılır?

Edirne’ye özgü saray lezzetlerinden bir tanesi olan kavala kurabiyesi, özünde manda ve inek sütü karışımı bir tereyağı ile yapılıyor. Pek çok insanın ilgisini çeken bu kurabiye türü, aslında Osmanlı kültürünü de yansıtıyor. Badem, un ve doğal yayın tereyağının harmanlanması ile yapılan kavala kurabiyesi, oldukça az malzeme ile lezzetli bir tat oluşturulmasını sağlıyor.

İtalyan Kurabiyesi

İtalyan kurabiyesi, farklı tatları seven insanlara hitap eden kurabiyelerden bir tanesi. Bol badem ile yapılan bu kurabiyenin aynı zamanda çıtır çıtır olduğunu da söylemek mümkün. Badem, yumurta, şeker, un gibi klasik malzemelerden yapılan bu kurabiyenin pek çok insan tarafından ilgi gördüğü aşikar. Özellikle çay ya da kahve yanında iyi giden İtalyan kurabiyesinin içerisinde bir miktar tarçın da bulunuyor. Böylelikle tarçının güzel kokusu kurabiyeye sirayet ediyor.

Fransız Kurabiyesi

Un, yumurta, margarin, sıvı yağ, tuz, pudra şekeri gibi malzemelerin bir araya gelmesi ile oluşturulan Fransız kurabiyesi, oldukça kısa sürede hazırlanıyor. Lezzetin doruk noktalarına ulaşmak isteyen kişilerin tercih ettikleri bu kurabiyenin çocuklar tarafından çok sevildiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle pek çok evde klasik kurabiye tariflerinin yanı sıra farklı lezzetler de deneniyor.

Kurabiyenin Lezzetle Olan İlişkisi

Uzun bir yolculukla günümüze kadar ulaşan kurabiyenin lezzet ile muazzam bir ilişkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Her evde yapılan tatlılardan bir tanesi olan kurabiye, aynı zamanda her öğünde tüketilebildiği için birçok insan tarafından tercih sebebi oluyor. İnsanların lezzet duraklarında kalmasını olanaklı hale getiren bu tat, beş çaylarının vazgeçilmezi olduğu gibi özel günlerde de kendine yer buluyor. Bu nedenle kurabiyenin daha uzun yıllar mutfakta kendini ön plana çıkaracağını söylemek mümkün.

Farklı malzemeler ile değişik lezzetler de zaman içerisinde oluşacak gibi duruyor. Halihazırda oldukça fazla kurabiye tarifi olmakla birlikte bunlara yeni tatlar da eklenecek ve bu özel tat, kendisini bize hep hatırlatacak. Bu yüzden bu tadın bizler için yeri çok farklı.

 

Siyez Unlu Kurabiyeler ile Sağlıklı Bir Hayat

Siyez unu ile bir çok tarif hazırlayabilirsiniz. İster tatlı, ister tuzlu her tarife uyum sağlar. Siyez unu ile şekersiz kurabiye, meyveli kurabiye, fındıklı kurabiye, fit kurabiye, sağlıklı kurabiye ve bir çok kurabiye hazırlayabilirsiniz.

Kullandığınız tariflerde sadece normal un yerine siyez unu kullanarak o tarifi sağlıklı hale getirebilirsiniz. Kendi tarifinizi yaratıp harika sağlıklı kurabiyeler hazırlayabilirsiniz; biz sizinle çok sevdiğimiz bir tarifi aşağıda paylaşıyoruz.
 

Siyez Unlu Kurabiye Tarifi

Siyez unu ile harika kurabiyeler hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Siyezli kurabiye tarifi ile çok lezzetli ve sağlıklı kurabiyeler yapmak mümkün.
 

Elmalı Tarçınlı Kurabiye


Hamuru için malzemeler:

3 yemek kaşığı tereyağı

1 adet yumurta

1 paket şekersiz vanilin

1 paket kabartma tozu

2 tatlı kaşığı tarçın

Aldığı kadar Siyez Unu

2 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı keçiboynuzu özü

İç harcı için;

2 adet kırmızı elma

3 tatlı kaşığı tarçın

1yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı keçiboynuzu özü

 

Yapılışı:

Hamuru için yumurtayı balı keçiboynuzu özünü ve oda sıcaklığındaki tereyağını bir kapta karıştıralım. Unu kabartma tozunu ve vanilini ekleyelim. İç harcı için elmaların kabuklarını soyup rendeleyelim. 

İlgili Ürünler
Yükleniyor...