Siyez Unlu Vegan Kahvaltı Tarifleri

Siyez Unlu Vegan Kahvaltı Tarifleri
Son zamanlarda veganlar özellikle siyez ürünlerini tercih etmeye başladılar. Çünkü sağlıklı beslenme, veganların nihai hedeflerinden birisidir.

Vegan beslenme felsefesi, sağlıklı yaşam için hayvansal gıdalardan uzak durmayı gerektiriyor. Ancak günümüzde veganlık bir beslenme biçiminden ziyade, yaşam stili halini almış durumda. Vegan beslenme felsefesine göre tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.),kemik, sakatat ve bal gibi ürünleri hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerini tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Veganlık hakkındaki en büyük sorunuz; "Veganlar bu yiyeceklerden almaları gereken mineralleri ve vitaminleri nasıl elde ediyor?” olabilir.

Yemedikleri besinlerin vitamin, mineral ya da enerji oranlarını karşılayabilecek pek çok farklı besin bulunuyor. Baklagiller (nohut, mercimek, bezelye, fasulye vb.) köklerinden koparılmadan toplanmış sebzeler, bütün yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler, kuru meyveler, bitkisel yağlar ve tahıllar veganların olmazsa olmaz besinleri arasında yer alıyor.

Son zamanlarda veganlar özellikle Siyez, dünyadaki bilinir adıyla Einkorn ürünlerini tercih etmeye başladılar. Çünkü sağlıklı beslenme, veganların nihai hedeflerinden birisidir. Veganların kahvaltıları da felsefelerine uygun olmalı tabii ki de. Klasik kahvaltılarımızda yer alan sucuk, salam sosis ya da yumurta gibi besinler kendilerine vegan sofrasında yer bulamıyorlar ancak veganlar için üretilen besinler, kesinlikle bunların eksikliğini hissettirmiyor. Bu içeriğimizde yer alan siyezli vegan tariflerini incelediğinizde, sizler de son derece sağlıklı bir hayat felsefi olan veganlığı bir denemeyi düşünebilirsiniz.

Öncelikle, siyezin faydaları sonra ise birbirinden nefis siyezli vegan kahvaltı tarifleri. Afiyet olsun!

 

Siyezin Faydaları Saymakla Bitmiyor

Siyezli ürünlerin faydaları o kadar çok ki! Diyabet hastalığı, çoğu insanın en büyük korkularından birisidir. Tükettiğiniz Siyezli Ürünler hatta siyez ekmekleri dahi, Tip 2 diyabetin ertelenmesinde ve önlenmesinde yardımcı bir rol oynayabilir. Bütün uğraşlarınıza rağmen kilo vermeyi başaramıyorsanız, mutlaka siyez diyetini deneyimlemelisiniz. Siyezli ürünler, yüksek lifli içerikleri sayesinde kilo vermenize yardımcı olabilir.

Siyezli ürünler içeriğinde yüksek miktarda lif bulundurduğu için metabolizmanızın hızlanmasında önemli bir rol oynayabilir. Böylece, istediğiniz kiloya daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Siyezbuğdayının alerjik etkileri de klasik buğday ürünlerine oranla bir hayli azdır. Ayrıca, siyez ürünlerinin glüten miktarı da oldukça düşük ancak tüketirken yine de dikkatli olmalısınız.

Siyezin bir başka faydası ise kanser, felç ve koroner kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde destekleyici bir rol oynaması. Siyezli ürünler, göz sağlığınızı da destekleyen gıdalar arasında yer alıyor.

Siyezli ürünlerin faydalarına kısaca değindikten sonra birbirinden lezzetli siyezli vegan kahvaltı tariflerine geçebiliriz.

 

 

Siyez Unlu Balkabaklı Lorlu Muffin Tarifi

Günümüzde muffin çeşitleri, kahvaltıların vazgeçilmezleri arasına girmiş durumda. Tarifini vereceğimiz balkabaklı lorlu muffin 8 kişilik bir tariftir.

Malzemeler:

Yarım kilo balkabağı,

100 gr soya sütlü lor peyniri,

1 su bardağı siyez unu,

1 bardak tofu,

¼ su bardağı zeytinyağı,

1 çorba kaşığı tarçın ve

1 çay kaşığı karbonat.

 

Siyez Unlu Balkabaklı Lorlu Muffin Nasıl Hazırlanır:

  • Balkabağını yıkadıktan sonra rendeleyin. Mutfak havlusu aracılığıyla rendelenmiş kabağın suyunu sıkın. Suyunu sıktığınız rendelenmiş balkabaklarını derin bir kaseye alın.
  • Soya sütlü lor peyniri, tofu,siyez ununu, zeytinyağı, tarçın ve karbonatı rendelediğiniz baklakabaklarının üzerine ekleyin ve bir çatal ile iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız harcı hafifçe yağladığınız muffin tepsisine, muffin kağıtlarına veya silikon kaplara paylaştırın.
  • Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 35 dakika üzeri kızarıncaya pişirin. 35 dakika sonunda muffinlerden birini kürdan batırarak kontrol edin. Kürdan kuru çıkarsa muffinler pişmiş demektir.
  • Muffinleri tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın.

Muffinler soğuduktan sonra kendini toparlıyor ve daha tok bir kıvam alıyor. Muffinleri servis etmeden bir süre önce hazırlamanız daha iyi olur.

 

Siyez Unlu Kahvaltılık Şipşak Börek Omlet Tarifi

Vegan beslenme felsefesine uygun beslenenler de sabah kahvaltılarında omlet tercih edebiliyor. Ne de olsa omlet çeşitleri kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte, vegan kahvaltılarının vazgeçilmez omleti siyez unlu kahvaltılık şipşak börek omlet tarifi

Malzemeler:

3 bardak tofu,

Yarım su bardağı soya sütlü lor peyniri,

2.5 yemek kaşığı siyez unu,

1 çay kaşığı pulbiber,

Bir tutam maydanoz,

1 paket kabartma tozu,

1 yemek kaşığı çiğ badem sütü,

1 adet patates,

15 gram zeytinyağı ve

Tuz.

 

Nasıl Hazırlanır?

  • Soya sütlü lor peynirini ufalayın,
  • Patatesi rendeleyin,
  • Ufalanmış soya sütlü lor peyniri ve rendelenmiş patatesi derin bir kaba alarak üzerine siyez ununu, kabartma tozunu, pulbiberi,çiğ badem sütünü ve maydanozu ilave ederek karıştırın
  • Ardından 3 bardak tofuyu ekleyerek hepsini karıştırın,
  • Tavaya koyduğunuz zeytinyağını ısıtarak hazırladığınız karışımı tavaya dökerek eşit bir şekilde yayın,
  • Orta ateşte altı kızardıktan sonra diğer tarafını çevirerek kızarana kadar pişirin.

Siyez unlu vegan omletiniz hazır!

 

Siyez Unlu Vegan Yeşil Pankek Tarifi

Sabah  kahvaltılarında pankekler bir başka güzel oluyor. Sabah kahvaltısını renklendirebileceğiniz ve tatlandırabileceğiniz siyez unlu vegan yeşil pankek tarifini paylaşıyoruz.

 

Malzemeler:

1 su bardağı siyez unu,

1 su bardağı pirinç sütü,

1 paket kabartma tozu,

1 bardak silken tofu,

1 demet maydanoz,

1 demet dereotu ve

1 tutam Himalaya tuzu.

 

Nasıl Yapılır?

  • Siyez ununu ve pirinç sütünü derin bir kaseye alarak iyice karıştırın,
  • Hazırladığınız karışıma tofu, kabartma tozu ve tuzu ilave edin,
  • Blenderda maydanoz ve dereotunu iyice kıyın
  • Tüm malzemeleri blendera koyarak hepsini karıştırın.
  • Krep tavasına biraz Ayçiçek/zeytinyağı koyarak tavayı ısıtın.
  • İstediğiniz boyuta göre krep tavasına karışımı ilave edin ve orta ateşte bir yüzünü pişirdikten sonra diğer tarafını çevirin.

 

Siyez Unlu Zencefilli Vegan Kurabiye Tarifi

Aslında zencefilli vegan kurabiyeyi beş çaylarında da tüketebilirsiniz. Hafta sonu kahvaltıları için de oldukça uygun bir tarif. İşte, siyez unlu zencefilli vegan kurabiye tarifi

 

Malzemeler:

1.5 bardak siyez unu,

1 yemek kaşığı toz zencefil,

1 yemek kaşığı toz tarçın,

1 çay kaşığının ucuyla toz karanfil,

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,

3 yemek kaşığı pekmez,

3 tane medjul hurma veya 5 tane kuru hurma,

3 yemek kaşığı elma püresi

 

Nasıl Hazırlanır?

  • Hurmaların çekirdeklerini ayıklayın. Hurmalar sertse bir süre sıcak suda bekleterek yumuşamalarını sağlayın.
  • Hindistan cevizi yağı, pekmez, hurma ve elma püresini rondoda iyice harmanlayın.
  • Kuru malzemeleri karıştırın
  • Kuru malzemelerle rondoda harmanladığınız karışımı birleştirin.
  • Hamuru buzdolabında 1 saat boyunca bekletin.
  • Soğuyan hamuru iki streç filmin arasına alarak oklavayla açın ve istediğiniz formu vererek tepsiye dizin.
  • Önceden 180 derece ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin.

 

Bebeğiniz İçin Siyez Unlu Bebek Kahvaltısı Tarifi

Bebeğinize siyez unlu sağlıklı ve vegan bir kahvaltı hazırlamak elinizde. Tarifini vereceğimiz siyez unlu bebek kahvaltısı hayvansal hiçbir gıda içermiyor. Fakat bebeğinize 8. Aydan sonra yedirmeniz daha uygun olacaktır.

Malzemeler:

1 yemek kaşığı organik siyez unu,

200 ml su,

2 yemek kaşığı kayısı püresi,

150 gr soya sütlü lor peyniri,

Yarım ceviz,

Hurma özü/keçiboynuzu özü

 

Nasıl Hazırlanır?

  • Siyez ununu derin bir sos kabına alın,
  • Üzerine kaynatılmış soğutulmuş 200 ml suyu ilave edin,
  • Karışım çok koyu bir kıvamda olursa soğuk su ekleyebilirsiniz fakat fazla sulandırmamalısınız. Çünkü kahvaltının içinde meyve püresi olduğu için kıvamlı olacak.
  • Göz göz olunca lor peynirini ilave ederek malzemeler iyice özdeşleşene kadar karıştırın.
  • Bebeğinizin mama tabağına yiyeceği kadarını boşaltın.
  • Mamanın üzerine kayısı püresini, hurma özünü ve çektiniz cevizi ekleyip karıştırın.

Atalık  tohumlardan elde edilen besinleri tüketmeye dikkat ederek hem çeşitli hastalıklardan daha etkili bir şekilde korunabilir hem de daha sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz. Siyezli ürünleri kullanmaya devam edin. Afiyet Olsun!

 

Yükleniyor...
body whatsapp icon