Siyez Unu Nasıl Ayırt Edilir?

Siyez Unu Nasıl Ayırt Edilir?
Siyez unu %100 Siyez buğdayından elde edildiği için modern buğday unlarına göre farklı bir un çeşididir. Siyez unu nasıl ayırt edilir? Detaylar yazımızda..

Siyez Unu %100 Siyez buğdayından elde edildiği için modern buğday unlarına göre farklı bir un çeşidi. Siyez buğdayı kepek ve ruşeymi de katılarak un haline getiriliyor. Siyez ununun içine farklı bir karışım eklenmiyor. Klasik yöntemlerle öğütülen Siyez buğdayı öğütme işlemi sırasında doğal halini muhafaza edecek şekilde işleniyor. Peki siyez unu nasıl ayırt edilir? Dikkat edilmesi gereken hassas noktaları açıklıyoruz. Siyez unu Anadolu’nun genetiği bozulmamış tek buğday türü olan Siyez buğdayından elde edilen Siyez unundan elde ediliyor.

Siyez unu kullanılarak yapılan ekmeğin modern buğday kullanılarak üretilen beyaz ekmeğe tek seçenek olduğu belirtiliyor. Siyez Buğdayı yetiştirilirken hiçbir şekilde kimyasal mücadele yapılmıyor ve kimyasal gübre kullanılmıyor. Siyez unu ile evinizde ekmeğinizi kendiniz yapabilir, hazırlayacağınız hamur işi gıdalarda da kullanabilirsiniz. Dilerseniz, diğer unlarla doğru oranlarda karıştırabilirsiniz. Siyez unu nasıl ayırt edilir? Yazımızda açıklıyoruz.

Siyez Buğdayının Modern Buğdaylardan Farkı Nedir?

Siyez buğdayının kepeği ve ruşeymi ile birlikte bir bütün olarak öğütülmesinden elde edilen Siyez unu Anadolu’da halen yetiştiriciliği süren genetiği bozulmamış son buğday çeşididir. Dünyada Einkorn ismiyle bilinen siyez buğdayı günümüzde en çok Kastamonu’da yetiştiriliyor. Kastamonu’yu Afyon, Erzincan ve az miktardaki üretimiyle Kocaeli izliyor. Kastamonu’ya bağlı ilçelerde yabani Siyez buğdayı yetiştiriciliği yapılıyor. Siyez buğdayı ile ilgili araştırmalar yapılırken bölge halkında modern buğdaydan kaynaklanan çölyak hastalığına ve gluten intoleransına rastlanmamıştır.

Dünya gıda mirası listesine alınan Siyez buğdayı soğuk iklime uyumlu olduğu için kavuz kısmı kalındır. Bu nedenle, endospermi küçük kalmıştır. Kavuzu kalın olması yapısında bulunan gluten içeriğinin modern buğday çeşitlerine göre düşük olmasını sağlar. Düşük glisemik indeksiyle sağlığınızı da korur. Siyez unu nasıl ayırt edilir sorusuna cevap olarak doğru tercihlerinizle birlikte birçok faydası dokunacaktır.

Siyez Buğdayı ile Sağlığınızı Koruyun

Kalp damar ve mide bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyen Siyez buğdayı genetiğini koruyan yapısıyla sağlığınız üzerinde birçok olumlu katkıda bulunur. Siyez buğdayını modern buğdaylardan ayıran en önemli özelliği içeriğinde bulunan mineral ve vitamin bileşimi modern buğdaylara göre 2 kat fazladır. Siyez buğdayı çorak ve dağlık arazilerde yabani şekilde yetiştiğinde hasatta kullanılan tarım aletleri kullanılamaz. Bu nedenle, el ile hasadı yapılır. El hasadı ise emekli ve maliyeti yüksek olan bir uygulamadır.

Gerçek Siyez Unu Nasıl Anlaşılır?

Siyez unu nasıl ayırt edilir? Siyez unu koku olarak modern buğdaylardan öğütülmüş unlardan farklıdır. Kendine özgü bir aroması vardır. Lezzet konusunda iddialı olan Siyez unu sağlıklı bir besin olması nedeniyle rakiplerinin önünde yer alır. Siyez unu tat olarak da diğer unlardan ayrılır. Son derece lezzetli olan Siyez unu hazırlayacağınız hamur işlerini de daha hafif kılar. Siyez unuyla hazırlanan besinleri tüketirseniz sağlığınız olumlu yönde katkı sunacaktır. Son yıllarda Siyez ununun değeri anlaşılmasına rağmen artan talebi karşılamak üzere su değirmenleri yerine normal fabrika ortamında öğütülmeye geçilmiştir.

Pazar payının artmasıyla birlikte fiyatı yükselmiştir. Bunun yanı sıra bazı firmaların satışa sunduğu Siyez ununa koruyucu madde kattığı söylenmektedir. Siyezevi bu tür konulara oldukça dikkat eder. Sağlıklı beslenmeniz için doğal ortamında öğütülen ve hiçbir karışım kullanılmamış Siyez unlarını beğeninize sunar. Ekmek yapma makinesinde Siyez unu denemek istiyorsanız ilk günlerde Siyez ununa alışıncaya kadar una bir miktar beyaz un karıştırmanız iyi olur. Gün geçtikçe beyaz unu yavaş yavaş azaltarak sadece Siyez unu kullanarak ekmek yapabilirsiniz.

Siyez Ununun Yapısı Nasıl?

Siyez ununun yapısı beyaz unlara göre biraz daha kalındır. Rengi Siyez buğdayının rengi gibi esmer bir renk. Ekmek veya hamur işleri yaptığınızda rengi tam buğday ekmeğinin rengine benzeyecektir. Modern buğdaylardan elde edilen unlara göre kalın bir yapısı olduğundan içine daha fazla su çeker. Siyez unu kullanarak ekmek yaptığınızda kabarmaması Siyez ununun kalınlığından dolayıdır. Siyez unu kullanılarak yapılan ekmek ve hamur işleri daha doyurucudur. Hatta, siyez ekmeği için "Bir dilim Siyez ekmeği on beyaz ekmek gücündedir” denilir. Sadece Siyez unu kullanarak ekmek yaptığınızda daha sert olur. Bu sertliği önlemek için yapmanız gereken yarı yarıya beyaz unla karıştırmaktır. 

Dilerseniz, Siyez unu kullanarak hem yoğrulmadan yapılan büyük ekmeklerden hem de bazlama adı verilen ekmeğin biraz daha incesini hazırlayabilirsiniz. Siyez unuyla yapılan bu ekmek çeşidi lavaştan kalın ekmekten ince olarak hazırlanıyor.

Siyez Unu Rahat Sindirilir Mi?

Siyez ununun yapısındaki glisemik indeksi ve glüteni çok düşük olduğu için sindirimi oldukça kolaydır. Mide ve bağırsaklarınızı yormaz. Bunun yanında sindirimi kolay olduğu için kalbinizi de yormaz, kalp ve damar sağlığınıza da katkıda bulunur. Kepeğinden ve ruşeyminden ayrılmadan öğütüldüğü için kabızlık sorunlarına da çözüm getirir. Siyez buğdayının geçmişi 10-12 bin yıl önceye dayandığı ve genetiği bozulmadığı için siyez buğdayından elde edilen ürünlerle hazırlanan besinler oldukça sağlıklıdır. Ekmek, hamur işi, siyez makarna ve erişte gibi gıdaları rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ürünün içinde az da olsa gluten bulunduğu için tüketirken dikkatli olmalı ve mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ekmeğinizi kendiniz hazırlıyorsanız modern buğdaydan elde edilen beyaz un yerine Siyez ununu tercih ederek sağlıklı ekmekler hazırlayabilirsiniz. Yiyeceklerinizi hazırlarken Siyez ununu kullanmanız için bir başka neden yetiştirilirken hiçbir kimyasal kullanılmaması. Yediğiniz ekmek hazırlanırken kullanılan tahılın türü yetiştirilirken tarım ilacı kullanıldıysa sağlığınıza zararlı hale gelir. Siyez buğdayından farklı olarak tahılların yetiştirilmesi sırasında kullanılan tarım ilaçları daha sonra un olacak tanelere bulaşıyor. Ayrıca, Siyez buğdayı modern buğdaylara göre daha yüksek miktarda protein içerdiği için daha sağlıklı şekilde besinleri tüketebilirsiniz.

Siyez Unu Kullanılarak Yapılan Ekmeğin Faydaları

Tahıl tüketmek istiyorsanız en sağlıklı tahıl alternatifi siyez unu kullanılarak yapılan ekmeği tüketebilirsiniz. On bin yıl önceki vahşi buğdayın özelliklerini taşıyan Siyez buğdayı genetik olarak değişikliğe uğramadığı için yapısı daha ilkeldir. Bu nedenle gluten oranı düşük olduğu gibi yapısında yer alan gluten bağırsaklarınızda inflamasyona neden olmaz. Son derece dayanıklı olan bir buğday cinsi olduğu için her türlü iklime ve zararlıya direnerek on binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelmiştir. Türkiye’nin sahip olduğu atalık buğdayları arasında Siyez buğdayı da bulunuyor. Bunun yanı sıra Siyez buğdayının besin değerleri arasında protein daha fazla karbonhidrat oranı da daha düşük. Gluten içeren tahıllar söz konusu olduğunda siyez unundan yapılan ekmek en sağlıklı ekmek çeşidi olarak görülüyor. 

Ekşi Mayalı Siyez Unlu Ekmek (Soğuk Fermantasyon Yöntemi)

Siyez unu kullanarak kolayca yapabileceğiniz ekmek tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler:

500 gram siyez unu(https://www.siyezevi.com.tr/urun/kastamonu-siyez-unu-500g)

350 gram ılık içme suyu

100 gram ekşi maya (Siyez Tam Buğday Ekşi Mayası | Siyez Evi)

8 gram kaya tuzu

Yapılışı:

-Oda sıcaklığındaki 350 gram içme suyunun içine önceden beslediğiniz 100 gramlık ekşi mayayı çözdürün.

-Karışımın içine 500 gram siyez ununu ve 8 gram kaya tuzunu ekleyerek pütürsüz  olana kadar iyice karıştırın.

-Pişireceğiniz kaba (Kapaklı Ekmek Pişirme Tavası | Siyez Evi) hamuru alalım, üzerini streç film yada kapak ile kapatalım. 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına alalım.

-Hazırladığınız ekmek hamurunu 24 ila 48 saat fermente olması için buzdolabında bırakalım.

-24-48 saatin sonunda soğukta yavaş yavaş mayalanan ekmek hamurunu oda sıcaklığına alıp ilk halinin iki katı olacak şekilde yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Bu arada fırınınızı da 220 derecede ısıtın.

-Kızgın fırına ekmeğinizi atıp 35 ila 50 dakika arasında fırının durumuna göre ekmeğimizi pişirelim.

-Pişirdiğiniz ekmeği hemen kalıbı  ters çevirerek kalıptan çıkaralım. 2 ila 4 saat arasında alt kısmı hava alacak şekilde dinlenmeye bırakalım. 

  

Yaklaşık 18 dilim olacak ekmeğiniz,1 dilimi tahmini 59 gramdır.

Besin değeri ;

114,5 kalori

23,4 Karbonhidrat

3,8 Protein

1,59 Diyet Lifi

0,64 Yağ

0,018 Tuz

0,012 Toplam Şeker


 

Yükleniyor...
body whatsapp icon