Ekmek Yapma Makinesinde Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Tarih: 18.05.2022 16:56
Ekmek Yapma Makinesinde Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Ekmek yapma makinesinde ekşi mayalı ekmek yaparken fermente süresine dikkat etmek oldukça önemli. Bir de bunlara ekmek makinesi kullanmanın incelikleri dahil olunca sizin için tüm detayları ele almak istedik.

Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları

Ekşi mayalı ekmeklerde kullanılan ekşi mayanın özel bir karışım olduğunu söyleyebiliriz. Bu karışım maya, laktik asit üretimi yapan bakterilerle havada bulunan yabani bakterilerin etkileşime girdiği özel bir fermantasyona imza atar. Özel üretim şartlarına ve kullanılan una göre kalitesi değişen ekşi mayalar, finalde sizleri sağlıklı bir ekmekle tanıştırır. Özel bir tada ve daha gevrek bir kabuğa sahip olan ekşi mayalı ekmekler, modern ekmeklerden oldukça farklıdır. Birçok mikroorganizmayı barındıran ekşi mayayla fermente edilen bu ekmekler, mikroorganizmaların probiyotik faydaları sebebiyle kolay bir sindirim vadeder. Hazmı rahatlatarak şişkinlik sorunlarının önüne geçmesi de en önemli artısıdır. Özellikle Siyez Evi’nde ürettiğimiz siyez unlu siyez ekşi mayalı ekmekler glisemik endeksi düşük olduğu için kan şekerinde oynama yapmaz ve diyabetik bünyelere de oldukça iyi gelmektedir. Bunun dışında siyez ekşi mayalı ekmeklerin proteinler, temel vitaminler, mineraller sayesinde güçlü bir bağışıklık inşa etmeye destek olduğunu ve metabolizmayı güçlendirdiğini biliyoruz. Siyez ekşi mayası için daha fazla bilgi edinmek isterseniz "Ekşi Mayanın Faydaları" konusunu işlediğimiz blog yazımıza göz atabilirsiniz.
 

Ekmek Makinesinde Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Siyez Evi olarak kuru mayadan daha sağlıklı olan ekşi mayayla daha doyurucu ve daha lezzetli bir siyez ekmeği yapmak için ekmek yapma makinesini kullandık. Yumuşacık dokulu, puf puf kabarmış ve tadı damaklarda kalan bir siyez ekmeği pişirdik. Şimdi sizlere bu tarifimizi sunmak istiyoruz. Satır aralarında, ekmek yapma makinesinde ekmek yapma konusuna dair bazı püf noktalarını da yine sizlerle paylaşıyor olacağız. Şimdi, Makinede Siyez Ekmeği Nasıl Yapılır? Malzemelerimiz nelerdir? Tüm soruları yanıtlayalım…
 

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

%100 tam tane siyez unu ve yıllanmış ekşi mayamız ile kaliteli karbonhidratlar içeren sağlıklı bir ekmek pişirmeye başlıyoruz. Kusursuz bir ekmek pişirmeniz için tarifteki malzemelerinin oranlarına sadık kalmanız ve fermantasyon sürecinde biraz sabırlı olmanız yeterli. Hazırsanız, başlıyoruz… 
 

Ekşi Mayalı Ekmek İçin Malzemeler

350 Gr İçme Suyu (tercihen peynir altı suyu kullanabilirsiniz)

500 Gr Siyez Evi Kastamonu Siyez Unu

100 Gr Yıllanmış Siyez Ekşi Mayası

8 Gr Çankırı Kaya Tuzu

2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (tercihen farklı sıvı yağları kullanabilirsiniz)

Üzeri için tercihe göre chia tohumu, ay çekirdeği ya da yulaf ezmesi
 

Ekmek Makinesinde Ekşi Mayalı Ekmek Yapılışı

Ekmek makinenizin hamur haznesine ilk olarak sıvı daha sonra katı malzemelerimizi koyuyoruz. Bu sıralamaya göre içme suyunu, zeytinyağını, Çankırı tuzunu, ekşi mayayı ve unu hazneye ekliyoruz. Ekşi mayanın fermantasyonu diğer mayalara göre uzun sürdüğü için direkt olarak bir pişirme programı seçmiyoruz. Hamurumuzun iyice karışmasını ve güzel bir şekilde kabarmasını sağlamak için yoğurma programını çalıştırıyoruz. Yoğurma programı tamamlandıktan sonra hamur haznesini makineden çıkararak üzerini temiz bir bez ile örtüyoruz. Üstü örtülü olan hazneyi yanında bir su bardağı kaynar su ile birlikte fırınımızın içine yerleştirip kapağı kapatıyoruz. Ancak, fırını asla çalıştırmıyoruz. Buradaki amaç hamurun dinlenmesi ve kabarması için yalıtılmış bir ortam sağlamak. Zaten kaynar suyumuz da hamurumuz için gerekli nemi ve ısıyı sağlayacaktır. Yaklaşık 7-8 saat bu şekilde beklettiğimiz hamuru daha sonra fırından çıkarıyoruz. Hamur haznesini ekmek yapma makinesine tekrar yerleştiriyoruz. Bu arada hamurumuzun üzerini biraz ıslatarak tercihe göre chia tohumu, yulaf ezmesi, ay çekirdeği gibi lezzet verici kırıntılar ekliyoruz. Pişirme programını seçerek ekmeğimizin pişmesini bekliyoruz. Pişen ekşi mayalı ekmeğimizi ekmek tahtası üzerine alarak yaklaşık yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleyip keyifle tüketmeye başlayabiliriz. Afiyet Olsun!
 

Önemli Püf Noktaları:

Malzemelerinizin mutlaka oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk malzemeler fermantasyon sürecini olumsuz etkileyecektir. Bu da sert yapıda, içine çökmüş, kabarmamış bir ekmek pişirmenizle sonuçlanabilir. Fırındaki mayalanma süresini de 8 saatten uzun tutmamanızı öneririz. Hamurunuzun en çok %50 oranında kabarması ideal dokuyu yakalamanız için yeterlidir. Çok fazla kabaran hamur hızlı bir şekilde sönme sürecine gireceği için sert ve tok yapıda bir ekmek pişirebilirsiniz, dikkatli olun. Son olarak, ekmeğiniz piştikten hemen sonra onu hemen dilimlemeyin; zaten dilimlemesi zor olacaktır. Ekşi mayalı ekmeğinizi 30 dakika kadar dinlendirin ve onun soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra ekmeğinizin kolayca dilimlenebildiğini gözlemleyebilirsiniz.
 

Yükleniyor...